Voorstellingen voor groep 5 en 6

“Wat doet muziek met mij en hoe zit dat dan?” Duik dieper in de wereld van muziek. Er is ruimte voor participatie, reflectie en het verkennen wat persoonlijk resoneert.

De Vogelvanger

Al puzzelend ontdekken leerlingen mooie klassieke muziekstukken waarin vogels zijn verstopt en maken ze kennis met instrumenten en musici uit het orkest.

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Ontdek hoeveel een orkest lijkt op een voetbalteam (super veel!). Een interactief concert waarin leerlingen alles leren over het symfonieorkest, componeren en klassieke muziek.

Superball, Lollipop & Mr. Classic

Laat je meevoeren door de kracht van beatbox, dancemoves en klassiek slagwerk. In Superball, Lollipop & Mr. Classic hoor je een verhaal zonder woorden, maar met een eigen ritme.

De Blaffende krekel

Kan een krekel blaffen, een trommel zingen en een tuba schreeuwen? In het OERkest heel normaal. Hoe zou muziek klinken als er nog geen instrumenten waren uitgevonden?

Babar en het ontstaan van de wereld

Samen met het beroemde olifantje Babar gaan we terug naar de vroegste dagen van de aarde, toen de mensen ontstonden en vol verwondering keken naar alle bijzondere dieren.

Een lied voor de maan

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna toch zo triest?

Vikingen

Een democratisch muzikaal spektakel waarin de leerlingen ervaren hoe een symfonieorkest samenwerkt.

Lennox

Lennox wilde graag dapper worden. Daar was hij wel aan toe. Voor een jongen die nog niet dapper was, zag Lennox er gelukkig wel behoorlijk cool uit. Een muzikaal verhaal over moed, vriendschap, en de ontdekking dat je wereld groter wordt als je meer weet.

Notenkraker en Muizenkoning

Dit feelgoodballet zit vol sneeuw, fantasiefiguren en meeslepende muziek.

Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde

Een zang- en dansspektakel over de legendarische spin Anansi, waarin opera, ballet en hiphop samenkomen.

Groove Beest

Beestachtige grooves dringen door tot in je tenen.

Vikingen

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en
Het Concertgebouw

Een cellist komt in opstand en zet de andere orkestleden én de leerlingen in de zaal aan het denken over muziek. Kan het orkest niet veel meer klanken maken dan het geijkte orkestrepertoire? Waarom bepaalde de dirigent, wat willen de musici eigenlijk zelf?

Een ietwat ontregelende voorstelling met het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Noorse cellist Harald Austbø over rechtvaardigheid, hiërarchie en democratie.

Dit is een gemeenschappelijk project van Het Concertgebouw en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Voor: groep 5 en 6
Wanneer: 13 februari 9.30 – 11.30 en 13.30,  14 februari 9.30 en 11.30
Waar: Grote zaal, Het Concertgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen:4 lessen (van 25 – 35 minuten) en een optionele vijfde les

Wie: Het Nederlands Philharmonish Orkest

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Lennox

Nationale Opera & Ballet

Binnenkort wilde Lennox graag dapper worden. En het liefst zo snel mogelijk. Daar was hij nu wel aan toe. Voor een jongen die nog niet dapper was, zag Lennox er gelukkig wel behoorlijk cool uit. Een muzikaal verhaal over moed, vriendschap, en de ontdekking dat je wereld groter wordt als je meer weet.

 Lennox weet dat zijn vader lijdt aan een mysterieuze ziekte. Als hij op weg naar het Onzichtbare Ziekenhuis ook nog eens zijn geluksketting vergeet mee te nemen, besluit Lennox samen met zijn beste vriendin achter zijn vader aan te gaan. RIGHTABOUTNOW INC. en De Nationale Opera bewerken het spannende kinderboek Lennox en de gouden sikkel tot een groovy opera.

Voor het oorspronkelijke boek ontving schrijver Zindzi Zevenbergen in 2022 de Zilveren Griffel; illustratoren Hedy Tjin en Brian Elstak wonnen het Zilveren Penseel. Hun beweeglijke illustraties zijn een grote visuele inspiratiebron voor deze voorstelling.

Voor wie: groep 4 t/m 6
Wanneer:
di 5 november 2024 om 11:00 en 13:30, wo 6 november 2024 om 11:00, do 7 november 2024 om 11:00 en 13:30, vr 8 november 2024 om 11:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 60 minuten
Lessen: 1 voorbereidende workshop op school
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, receptief, reflectief

Tekst:  Maarten van Hinte, naar het boek Lennox en de gouden sikkel van Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak
Muziek:  Bnnyhunna (Benjamin Ankomah), in samenwerking met Neo Muyanga
Regie:  Marjorie Boston
Dramaturgie:  Wout van Tongeren

 

Een lied voor de maan

Nationale Opera & Ballet

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna toch zo triest?

Deze toegankelijke en gelaagde fabel over de kracht van muziek is een heerlijke kennismaking met opera.

Voor wie: groep 4 t/m 6
Wanneer:
di 7 januari 2025 om 11:00 en 13:30, wo 8 januari 2025 om 11:00, do 9 januari 2025 om 11:00 en 13:30

Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: ca. 60 minuten
Lessen: 1 Voorbereidende workshop op school, lesmateriaal

Muzikale domeinen: Zingen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Muziek: Mathilde Wantenaar, Tekst  Mathilde Wantenaar en Willem Bruls. Naar het boek van Toon Tellegen. Regie Béatrice Lachaussée. Muzikale begeleiding  musici van het Nationaal Jeugd Orkest

 

De Vogelvanger

Concertgebouworkest

Leerlingen van groep 5 en 6 zijn van harte welkom in ‘De Vogelvanger’, een bijzondere plek waar ze door goed te luisteren en Ei-genwijs te zijn raadsels kunnen oplossen. Al puzzelend ontdekken ze mooie klassieke muziekstukken waarin vogels zijn verstopt en maken ze kennis met verschillende instrumenten en musici uit het orkest.

Voor wie: groep 5 en 6
Wanneer: 10 juni en 11 juni om 09:30, 11:00 en 12:45 uur
Waar: Amsterdamzaal, Het RCO-house
Duur: 60 minuten
Lessen: 6 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas
Kosten: €6,- per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, vastleggen, receptief, reflectief

Groove Beest

Bimhuis

In de concertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen. Stilzitten is dan geen optie meer. Dus houd je niet in – niets is raar. Zing, dans en rap mee met MC Groove Beest en laat het beest in jezelf los! Get up & move to the groove!

Dit schooljaar nodigt het BIMHUIS weer vier energieke bands uit die elk hun eigen groove laten horen, en de leerlingen meenemen naar hun roots. Ondek de impro-melodiën van Fenix, de elektro grooves van Brintex Collective, de Arabische ritmes van Marmoucha Orchestra en de afrobeat van de zevenkoppige band Koffie!

Voor: groep 6 t/m 8  en Speciaal Voortgezet Onderwijs
Wanneer: 25 oktober 2024, 28 november 2024, 30 januari 2025, 10 april 2025
Waar:
Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen:
digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop met muzikant in de klas

Muzikale domeinen: luisteren, zingen, bewegen, receptief

Notenkraker en muizenkoning

Nationale Opera & Ballet

Notenkraker & Muizenkoning is een feestelijk sprookjesballet en de ultieme decemberklassieker. Met onder meer schaatsscènes op de Amsterdamse grachten, een huiskamer die verandert in een besneeuwd bos én een magische lantaarn die je meevoert naar verre landen, heeft het ballet inmiddels al meer dan 325.000 kinderen en volwassenen betoverd.

Voor wie: groep 5 en 6
Wanneer: dinsdag 17 december 2024 om 13:30
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: ca. 2 uur
Lessen: 1 voorbereidende les op school

Muzikale domeinen: bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Choreografie  Wayne Eagling en Toer van Schayk, Muziek  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

De Blaffende Krekel

Het Muziekgebouw

Kan een krekel blaffen, een trommel zingen en een tuba schreeuwen? In het OERkest is het de normaalste zaak van de wereld. Hoe zou muziek klinken als er nog geen instrumenten waren uitgevonden? 

Maak je eigen OERkest!

Samen met de musici van Asko|Schönberg ontdekken en vormen kinderen het OERkest, waarin niemand raar opkijkt van knettergekke ideeën. Kinderen experimenteren zelf met geluiden en het maken van nieuwe instrumenten. Het wordt een orkest dat zijn gelijke niet kent en de wereld op z’n kop zet. 

Naast een voorbereidende workshop in de klas zijn er op de concertdag inspirerende workshops waar de klas zelf aan de slag gaat met het maken en bespelen van eigen instrumenten. Aan het einde van de ochtend komt iedereen samen in de Grote Zaal voor het slotconcert, waar kinderen zelf mogen meespelen met de musici van ensemble Asko|Schönberg.

Voor wie: groep 5 en 6
Wanneer: datum volgt
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop in de klas
Kosten: € 6 per leerling

Thema’s: ontwerpen, componeren, zelf maken, vakoverstijgend

Muzikale domeinen: spelen, zingen, luisteren, bewegen, lezen en noteren 

Superball, Lollipop & Mr. Classic

Oorkaan

Beatbox meets klassiek slagwerk (voor 8 tot 108 jaar)

Dit theatrale concert van Oorkaan en HIIIT (voorheen Slagwerk Den Haag) heeft een eigen sound, luisterbeleving en visuele kracht voor iedereen vanaf 8 jaar oud. Ga mee in de wereld van beats en klassiek slagwerk.

Wat is jouw #battle? Tijdens dit theatrale concert word je meegevoerd door de kracht van beatbox en klassiek slagwerk. De drie musici in Superball, Lollipop & Mr. Classic vertellen een verhaal zonder woorden, maar met een eigen ritme. Beatboxen, muziek en dancemoves komen samen in een spannend spel waarin we bewegen op de beat die we allemaal kennen, de beat van ons eigen hart. Wat hebben we nodig? Onszelf en elkaar! Ben je er klaar voor om jouw eigen ritme te volgen? Wanneer onze ritmes samenkomen zijn we onverwoestbaar!

Voor wie: groep 5 t/m 8
Wanneer: dinsdag 25 maart 2025, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Bimhuis
Duur: 50 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Wie:  Muziek Iannis Xenakis, Thierry De Mey, B.C.Manjunath, Christos Hatzis, Pepe Garcia, Regie: Cornelia Voglmayr, Muzikale leiding: Pepe Garcia, Beatbox: B-Art Voogt, Percussie: Maria Martinez Paya & Vitaly Medvedev

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

In Welkom bij het Orkest: de Eredivisie ontdek je dat een symfonieorkest super veel lijkt op een voetbalteam! Denk bijvoorbeeld aan: de rol van de dirigent/coach, niet meespelend maar veel bepalend. En hoe spannend is het om een penalty te nemen/een solo te spelen? Muziek maken en voetballen kun je alleen doen maar spelen in een elftal/orkest is het allerleukste! In deze interactieve voorstelling gaan leerlingen zelf componeren en leren zij alles over het symfonieorkest en (klassieke) muziek.

Voor: groep 5 t/m 7 (Speciaal Onderwijs in overleg mogelijk)
Wanneer: 4, 5 en 6 juni om 9.30 en 11.15 uur

Waar: De NedPho-Koepel
Duur: 90 minuten (45 minuten inleiding, 45 minuten voorstelling)
Lessen: 4 lessen van 30 minuten met digitaal lesmateriaal (3 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde

Nationale Opera & Ballet

Anansi is een overlever. Een listige. Iedere situatie weet hij in zijn eigen voordeel te spinnen – al draait hij zich soms vast in zijn eigen web van leugens. Als Anansi merkt dat de machtige Tigri alle verhalen van de wereld heeft opgesloten in zijn paleis, kan hij het er niet bij laten zitten. Hij móét ze loskrijgen, al wordt het misschien wel de gevaarlijkste streek die hij ooit geleverd heeft. 

Anansi de spin reisde mee aan boord van de slavenschepen waarmee Europese kooplieden mensen van Afrika naar de Cariben verscheepten. Onzichtbaar voor de witte overheersers, bleef hij springlevend in de verhalen van de zwarte gemeenschap.

De voorstelling Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde is een zang- en dansspektakel waarin opera, ballet en hiphop samenkomen.

Voor wie: groep 6 t/m 8
Wanneer: donderdag 22 mei 2025 om 13:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 1 uur 15 minuten
Lessen: 1 voorbereidende les op school

Muzikale domeinen: zingen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Tekst  Maarten van Hinte, Muziek  Neo Muyanga, Regie  Kenza Koutchoukali, Choreografie  Shailesh Bahoran, Muzikale leiding  Lochlan Brown, Decor en kostuums  Dieuweke van Reij, Dramaturgie  Maarten van Hinte, Wout van Tongeren en Naomi Teekens, Sound design  Nina Kraszewska

Babar en het ontstaan van de wereld

Het Muziekgebouw

Het olifantje Babar is een van de bekendste kinderboekenpersonages ooit. De van oorsprong Franse boekenserie van Jean de Brunhoff veroverde vanaf 1931 kinderhartjes over heel de wereld. Componist Francis Poulenc schreef er zelfs een klassiek stuk over! Bekende kinderboekenschrijver Mylo Freeman schreef speciaal voor dit concert een nieuw begin bij het verhaal van Babar. En dat gaat helemaal terug naar het ontstaan van de wereld!

Aan de hand van het prachtige klassieke stuk La création du monde gaat Ensemble SeaSession terug naar de vroegste dagen van de aarde, toen de mensen ontstonden en vol verwondering keken naar alle bijzondere dieren. Zoals het olifantje Babar, dat in de grote stad terecht komt en van een lieve oude mevrouw alles leert over hoe mensen leven – en er bijna eentje wordt.

Voor wie: groep 3 t /m 6
Wanneer: vrijdag 29 november 2024, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, zingen, lezen