Voorstellingen voor groep 5 en 6

“Wat doet muziek met mij en hoe zit dat dan?” Deze voorstellingen bieden onderzoek en diepgang.
Er is ruimte voor participatie, reflectie en het vastleggen van eigen indrukken.

Schilderijententoonstelling

Het Concertgebouworkest brengt samen met acteur Rogier van Erkel een wonderlijk museum vol schilderijen tot leven! De kleurrijke muziek van Modest Moessorgski zorgt ervoor dat de poorten van je fantasie wagenwijd open worden gezet.

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Ontdek hoeveel een orkest lijkt op een voetbalteam (super veel!). Een interactief concert waarin leerlingen alles leren over het symfonieorkest, componeren en klassieke muziek.

Dauw

Dauw is een knus schoolconcert waar de magie van het uur blauw, de tijd tussen dag en nacht, en de Andalusische en Arabische muziek je meevoeren in een droomwereld. Met het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Kees (of de jongen die teveel scheetjes liet)

Een ritmische voorstelling van slagwerkgroep Percossa over de wereld van Kees en zijn geweldige fantasie waarin je ontdekt dat je 100 verschillende manieren hebt om met je angsten om te gaan.

Een lied voor de maan

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna toch zo triest?

Symphonie voor Wiebelkonten

Een muzikale ontdekkingstocht waarin niets moet en alles mag.

De theorie van alles

Buig de tijd: zo is er meer voor iedereen. De theorie van alles is een spoken word-opera over de 11-jarige Nia, die tussen haar twee grote talenten moet kiezen – of meer tijd moet zien te vinden…

Raymonda

Het oeroude ballet Raymonda zit vol prachtige, veeleisende ballettechnieken. Rachel Beaujean maakte een eigentijdse remake, waarin de grens tussen goed en kwaad niet vanzelfsprekend is…

Firebird

Dit fantasievolle ballet, op wereldberoemde muziek van Stravinsky, vertelt een verhaal over twee magische wezens: de goede Vuurvogel, en de kwade tovenaar Kosjtsjej de Onsterfelijke.

Groove Beest

Beestachtige grooves dringen door tot in je tenen.

Symphonie voor Wiebelkonten

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en
Het Concertgebouw

Hoe vaak heb jij het zinnetje ‘Zit nou eens stil!’ gehoord? Thuis tijdens het avondeten, in de klas of misschien in de trein. Maar als je stil zit, maak je toch niets mee? Precies! En daarom gaan wij ontdekken wat er gebeurt als je niet alleen maar stil zit, maar ook op zoek gaat naar avontuur, naar nieuwe dingen. Hoe klinkt een klapstoel? Kun je muziek maken met slaande deuren? En kun jij de raadsels van de Enigma-variaties van componist Edward Elgar oplossen?

Tijdens dit vrolijke concert met het Nederlands Philharmonisch Orkest ben jij de hoofdpersoon van deze ontdekkingstocht waar niets moet en veel mag. Er is alleen een klein probleempje: Rutger, de portier. Toffe peer hoor, maar een beetje stijfjes… Hij houdt niet van verrassingen, niet van chaos en zeker niet van rommel. Waarom eigenlijk niet? Ontdek het zelf tijdens dit concert in de Grote Zaal van Het Concertgebouw!

Voor: groep 5 en 6
Wanneer:
donderdag 15 februari 9.30 – 11.30 en 13.30 (laatste kaarten)
vrijdag 16 februari 9.30 en 11.30
Waar: Grote zaal, Het Concertgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen:4 lessen (van 25 – 35 minuten) en een optionele vijfde les

Wie: Het Nederlands Philharmonish Orkest

Muzikale domeinen: spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

De theorie van alles

Nationale Opera & Ballet

De klok tikt alsmaar verder en dagen gaan voorbij, maar niemand weet precies wanneer de tijd kruipt, vliegt of slijt. Laten we de tijd buigen: zo is er meer voor iedereen. Dan gooien we de klokken weg en lopen we door lichtjaren heen.

De theorie van alles is een spoken word-opera over de 11-jarige Nia, die tussen haar twee grote talenten moet kiezen – of meer tijd moet zien te vinden…

Voor wie: groep 4 t/m 6
Wanneer:
woensdag 20 december 2023 om 11:00
donderdag 21 december 2023 om 11:00 en 13:30
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 60 minuten
Lessen: voorbereidende workshop op school, lesmateriaal

Muzikale domeinen: zingen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Muziek Carlijn Metselaar, Tekst  Roziena Salihu, Concept en regie  Naomi van der Linden, Concept en muzikale leiding  Hanne van de Vrie

Een lied voor de maan

Nationale Opera & Ballet

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna toch zo triest?

Deze toegankelijke en gelaagde fabel over de kracht van muziek is een heerlijke kennismaking met opera.

Voor wie: groep 3 t/m 5 en Speciaal Onderwijs
Wanneer:
dinsdag 31 oktober 2023 om 11:00 en 13:30
woensdag 1 november 2023 om 11:00
donderdag 2 november 2023 om 11:00 en 13:30
vrijdag 3 november 2023 om 11:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: ca. 60 minuten
Lessen: Voorbereidende workshop op school, lesmateriaal

Muzikale domeinen: zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: MuziekMathilde Wantenaar, Tekst  Mathilde Wantenaar en Willem Bruls. Naar het boek van Toon Tellegen. Regie Béatrice Lachaussée. Muzikale begeleiding  musici van het Nationaal Jeugd Orkest

 

Schilderijententoonstelling

Concertgebouworkest

De Russische componist Modest Moesorgski schreef dit werk na een bezoek aan een tentoonstelling van een van zijn kunstenaarsvrienden. Het bekendste deel genaamd promenade laat je heel goed voelen hoe het is om van het ene schilderij naar het andere te ‘kuieren’. Het werd een hit.

In deze voorstelling nemen de musici van het Concertgebouworkest en acteur Rogier van Erkel jullie mee in de wondere wereld van een museum waar schilderijen tot leven komen. De kleurrijke muziek van Moesorgski zorgt ervoor dat de poorten tot je fantasie wagenwijd open worden gezet. Kom je mee dagdromen?

Voor wie: groep 5 en 6 
Wanneer: Donderdag 6 juni en vrijdag 7 juni om 09:30, 11:00 en 12:45 uur
Waar: Amsterdamzaal, Het RCO-house
Duur: 60 minuten
Lessen: 6 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas
Kosten: €6,- per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, vastleggen, receptief, reflectief

Groove Beest

Bimhuis

In de concertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen. Stilzitten is dan geen optie meer. Dus houd je niet in – niets is raar. Zing, dans en rap mee met MC Groove Beest en laat het beest in jezelf los! Get up & move to the groove!

 Dit schooljaar nodigt het BIMHUIS vier groovy bands uit die elk hun eigen groove laten horen, en de leerlingen meenemen naar hun roots. Ontdek de Brazilaanse samba met zangeres Lilian Vieira en haar band, dans mee met de onweerstaanbare second line groove uit New Orleans met Bayou Bayou en ga mee op een muzikale reis van Damascus naar Amsterdam met Jawa Manla en Distant Roots.

Voor: groep 6 t/m 8  en Speciaal Voortgezet Onderwijs

Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen:
digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop met muzikant in de klas

Muzikale domeinen: luisteren, zingen, bewegen, receptief

Raymonda

Nationale Opera & Ballet

Aan het eind van de 19e eeuw creëerde Marius Petipa het ballet Raymonda, een verhaal over een jonge vrouw waar twee rivaliserende mannen om vechten. Het werk zit vol prachtige, imponerende en veeleisende ballettechnieken. Rachel Beaujean maakte een eigentijdse remake van Raymonda, waarin de prinses niet willoos is maar juist haar eigen keuzes kan maken – en waarin goed en kwaad een stuk minder zwart-wit zijn.

Voor wie: groep 5 en 6
Wanneer: dinsdag 19 december 2023 om 13:30
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: ca. 2 uur
Lessen: voorbereidende workshop op school, lesmateriaal

Muzikale domeinen: spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Choreografie  Marius Petipa, Productie, concept en additionele choreografie Rachel Beaujean, m.m.v. Ted Brandsen en Grigori Tchitcherine, Muziek  Aleksandr Glazoenov, Muzikale begeleiding Het Balletorkest o.l.v. Vello Pähn

Kees (of de jongen die teveel scheetjes liet)

Het Muziekgebouw

Kees woont in een oud huis, samen met zijn ouders maar die zijn er bijna nooit. Die hebben het veel te druk met werken en Kees is vaak alleen. Maar dat geeft niks want Kees heeft een geweldige fantasie. Op zijn kamer bouwt hij de meest fantastische hutten, tekent hij gekke cartoon figuren of verzint hele verhalen over ridders, kastelen en rovers.

Soms, als hij nog wakker in zijn bed ligt, wordt hij weleens bang. Hij hoort hij zijn ouders beneden praten over het nieuws op tv of over ruzies op het werk. Omdat hij het allemaal niet begrijpt, begint hij met zijn ongeremde fantasie deze verhalen aan elkaar te knopen tot grote onoverwinnelijke monsters, die zijn wereld binnen willen dringen.

Kees heeft zijn deur dichtgedaan, z’n pilotenhelm -zo noemt hij die tenminste- opgezet, zijn favoriete boek voor zich én, voor de zekerheid, de tv aangezet om enge geluiden te onderdrukken. Zo verschanst in zijn kamer is het veilig, toch?

Maar zijn fantasie stopt nooit. Buiten roffelt de wind een marsritme tegen de ramen, de tv begint plotseling tegen Kees te praten en dan loopt z’n wasbak over en verandert zijn kamer in een kolkende rivier. Nu zelfs zijn kamer niet meer veilig lijkt te zijn, kan Kees niets anders dan erop uit te trekken en op zijn avontuur zijn angsten te trotseren…

Is Kees’ fantasie nou iets om bang voor te zijn? Of kan het hem juist veel brengen?

‘Kees – (Of de jongen die te veel scheetjes liet)’ is een muzikale feel good voorstelling waarin je ontdekt dat je 100 verschillende manieren hebt om met je angsten om te gaan.

Voor wie: groep 3 t/m 6
Wanneer: vrijdag 17 november 2023, 10.30 en 12.30 uur >> wordt waarschijnlijk verplaatst naar maart 2024

Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, zingen, bewegen, reflectief

 

Dauw

Oorkaan

Je hoort het water zachtjes druppelen van de planten.
Een krekel klinkt in de verte.
Het uur is blauw
De tijd tussen dag en nacht waarin iedereen nog ligt te slapen maar ook al bijna wakker is.
De maan is net vertrokken, de zon is nog niet op.

Wat gebeurt er in het uur blauw?
Wie is er al stiekem wakker?
Wie wacht er op de komst van de zon?
Wie blijft zich liever in de donkerte verschuilen?

Dauw is een knus familieconcert waar de magie van het uur blauw en de Andalusische en Arabische muziek je meevoeren in een droomwereld. Het Amsterdams Andalusisch Orkest vertelt het verhaal dat je uit de muziek kunt horen. De eeuwenoude instrumenten, de ud, de ney en de rebab laten een rijk repertoire horen van Granada tot Bagdad. Theatrale elementen, humor & speelsheid maken deze visuele luisterbeleving voor iedereen toegankelijk van 6 tot 106 jaar. In de theatrale concerten van Oorkaan spelen musici de muziek uit het hoofd en uit het hart. Hun speelstijl is fysiek, een taal waar ieder kind zich mee kan identificeren. En “Language no Problem,” want de enige taal die er klinkt, is de muziek.

Voor wie: groep 3 t/m 5
Wanneer: vrijdag 3 november 2023, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, receptief, reflectief

Op het podium: Marianne Noordink : Ney & Dwarsfluit, Dwight Breinburg: Percussie & Zang Hamza Amrani: Ud & Rebab, Rémy Dielemans: Contrabas
Achter de schermen: Regie: Marlies Bosmans, Muzikale leiding: Marianne Noordink, Kostuumontwerp: Leila El Alaoui, Productieleider: Selma Hanzon Keijzer & Eva Hermus, Artistieke leiding: Caecilia Thunnissen & Mohammed Aadroun

 

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

In Welkom bij het Orkest: De Eredivisie ontdek je dat een symfonieorkest super veel lijkt op een voetbalteam! Denk bijvoorbeeld aan: de rol van de dirigent/coach, niet meespelend maar veel bepalend. En hoe spannend is het om een penalty te nemen/een solo te spelen? Muziek maken en voetballen kun je alleen doen maar spelen in een elftal/orkest is het allerleukste! In deze interactieve voorstelling gaan leerlingen zelf componeren en leren zij alles over het symfonieorkest en (klassieke) muziek.

Voor: groep 5 t/m 7 en Speciaal Onderwijs
Wanneer:
19 juni 2024:
09.15 u inleiding, 10.00 – 11.00 u concert
10.45 u inleiding, 11.30 – 12.30 u concert (uitverkocht)

20 juni 2024
09.15 u inleiding, 10.00 – 11.00 u concert
10.45 u inleiding, 11.30 – 12.30 u concert
12.30 u inleiding, 13.15 – 14.15 u concert

21 juni 2024
09.15 u inleiding, 10.00 – 11.00 u concert
10.45 u inleiding, 11.30 – 12.30 u concert
12.30 u inleiding, 13.15 – 14.15 u concert

Waar: De NedPho-Koepel
Duur: 90 minuten (45 minuten inleiding, 45 minuten voorstelling)
Lessen: 4 lessen van 30 minuten met digitaal lesmateriaal (3 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Firebird

Nationale Opera & Ballet

De Russisch-Amerikaanse Alexei Ratmansky is een van de belangrijkste klassieke-balletchoreografen van deze tijd. Met Firebird maakte hij een fantasievol ballet, op wereldberoemde muziek van Igor Stravinsky. De voorstelling vertelt een verhaal over twee magische wezens: de Vuurvogel, die het goede vertegenwoordigt, en de kwade tovenaar Kosjtsjej de Onsterfelijke.

Voor wie: groep 5 en 6
Wanneer: donderdag 20 juni 2024 om 13:30
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: ca. 2 uur
Lessen: voorbereidende workshop op school, lesmateriaal

Muzikale domeinen: bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Choreografie  Alexei Ratmansky, Muziek  Igor Stravinsky, Muzikale begeleiding Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe