Voorstellingen voor groep 7 en 8

Uitdagend en creatief, gericht op de individuele ontwikkeling. “Wat vind ik hier eigenlijk van?”
Voorstellingen waarbij leerlingen leren om de complexere facetten van muziek te begrijpen.

Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde

Een zang- en dansspektakel over de legendarische spin Anansi, waarin opera, ballet en hiphop samenkomen.

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Ontdek hoeveel een orkest lijkt op een voetbalteam (super veel!). Een interactief concert waarin leerlingen alles leren over het symfonieorkest, componeren en klassieke muziek.

Commander_nOOb

In deze real life game spelen de vijf maffe, muzikale mannen van Släpstick een spel met de onmisbare hulp van de leerlingen én de musici. Zo komen werelden bij elkaar, versmelten belevingen en bereiken we met z’n allen het laatste level.

Groove Beest

In de concertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen.

Sonic Safari

Zonder twijfel wordt dit het meest avontuurlijke concert voor jonge ontdekkingsreizigers in nieuwe muziek. De gids van Sonic Safari neemt je mee op een spannende expeditie door muzikale landschappen. Het enige wat je nodig hebt, is zin in avontuur!

Superball, Lollipop & Mr. Classic

Laat je meevoeren door de kracht van beatbox, dancemoves en klassiek slagwerk. In Superball, Lollipop & Mr. Classic hoor je een verhaal zonder woorden, maar met een eigen ritme.

Don Quichot

Een kleurrijk en temperamentvol ballet over de (te) fantasievolle held van La Mancha, vol energie, humor en virtuoze sprongen.

Groove Beest: Fenix

Bimhuis

Speelse mengelmoes van elektronische en akoestische sounds!

De sfeervolle muziek van Fenix, geleid door saxofonist en bandleider Kika Sprangers, neemt je mee op een muzikaal sleeptouw. Aanstekelijke melodieën en onweerstaanbare grooves worden speels afgewisseld door deze elektronische- akoestische band. Geen één optreden klinkt hetzelfde, want deze band is dol op improviseren. Wat wel te voorspellen is: hun muziek laat je bewegen!

Voor: groep 6 t/m 8
Wanneer: Vrijdag 25 oktober 2024, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten 

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, bewegen

Groove Beest: Brintex Collective

Bimhuis

Brintex Collective klinkt als een wereldstad: bruisend, piepend, knarsend en vol geuren en kleuren. De groep komt uit Rotterdam, maar had ook net zo goed uit Londen of New York kunnen komen. Spring op de Brintex-trein en laat je meevoeren door de zwierige melodielijnen, diepe bassen, elektronische geluiden en knetterende drums.

In de concertserie Groove Beest  kom je erachter waarom je tijdens sommige muziek keihard wilt dansen of gaat meetikken met je voet. Samen met MC Cheyenne Toney en de bandleden van Brintex Collective ga jij met je klas op zoek naar de groove. Stilzitten is geen optie, dus spring, dans en klap mee en laat het beest in jezelf los. Kom alvast in de sfeer met deze video.

Voor: groep 6 t/m 8 en VSO
Wanneer: donderdag 24 november 2024 om 10.30 en  12.30 uur
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten

Muzikale domeinen:luisteren, zingen, bewegen, receptief

Sonic Safari

Het Muziekgebouw 

Zonder twijfel wordt dit het meest avontuurlijke concert voor jonge ontdekkingsreizigers in nieuwe muziek. De gids van Sonic Safari neemt je mee op een spannende expeditie door muzikale landschappen. Met te gekke musici en de muziek van nu in alle soorten en maten. Denk aan kleurrijke klanken, meeslepende sprookjes, de kunst van het luisteren naar één enkele noot of de beats van Zuid-Afrikaanse amapiano. Na afloop van het concert kun je op geluidsspeurtocht door het hele gebouw. Ga je mee? Het enige wat je nodig hebt, is zin in avontuur!

Voor wie: 7 en 8
Wanneer: vrijdag 21 maart 10.30 en 12.30
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal voor twee voorbereidende lessen in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, spelen, zingen

 

Commander_nOOb

Concertgebouworkest en Het Concertgebouw

In deze real life game spelen de vijf maffe, muzikale mannen van Släpstick een spel (Commander_n00b) met de onmisbare hulp van de leerlingen én de musici van het Concertgebouworkest. Tijdens dit spel weten de leerlingen in de zaal eigenlijk meer van de materie dan de mensen op het toneel… Want het orkest stuurt, beweegt mee, reageert en beslist met de meest fantastische orkestrale muziek. Minecraft met Mahler, FIFA met Copland, The Sims met Sibelius, Pac-Man met Roukens: iedere combi is nieuw. Zo komen werelden bij elkaar, versmelten belevingen en bereiken we met z’n allen het laatste level.

Voor wie: groep 7 en 8
Wanneer: donderdag 20 maart om 9.30 en 11.30 en vrijdag 21 maart om 9.30, 11.30 en 13.30 uur. 

Waar: Het Concertgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: vijf voorbereidende lessen van circa 30 minuten
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: 

Wie: Concertgebouworkest, Släpstick, Yu Lu dirigent

Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde

Nationale Opera & Ballet

Anansi is een overlever. Een listige. Iedere situatie weet hij in zijn eigen voordeel te spinnen – al draait hij zich soms vast in zijn eigen web van leugens. Als Anansi merkt dat de machtige Tigri alle verhalen van de wereld heeft opgesloten in zijn paleis, kan hij het er niet bij laten zitten. Hij móét ze loskrijgen, al wordt het misschien wel de gevaarlijkste streek die hij ooit geleverd heeft. 

Anansi de spin reisde mee aan boord van de slavenschepen waarmee Europese kooplieden mensen van Afrika naar de Cariben verscheepten. Onzichtbaar voor de witte overheersers, bleef hij springlevend in de verhalen van de zwarte gemeenschap.

De voorstelling Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde is een zang- en dansspektakel waarin opera, ballet en hiphop samenkomen.

Voor wie: groep 6 t/m 8
Wanneer: donderdag 22 mei 2025 om 13:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 1 uur 15 minuten
Lessen: 1 voorbereidende les op school

Muzikale domeinen: zingen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Tekst  Maarten van Hinte, Muziek  Neo Muyanga, Regie  Kenza Koutchoukali, Choreografie  Shailesh Bahoran, Muzikale leiding  Lochlan Brown, Decor en kostuums  Dieuweke van Reij, Dramaturgie  Maarten van Hinte, Wout van Tongeren en Naomi Teekens, Sound design  Nina Kraszewska

Superball, Lollipop & Mr. Classic

Bimhuis

Beatbox meets klassiek slagwerk (voor 8 tot 108 jaar)

Dit theatrale concert van Oorkaan en HIIIT (voorheen Slagwerk Den Haag) heeft een eigen sound, luisterbeleving en visuele kracht voor iedereen vanaf 8 jaar oud. Ga mee in de wereld van beats en klassiek slagwerk.

Wat is jouw #battle? Tijdens dit theatrale concert word je meegevoerd door de kracht van beatbox en klassiek slagwerk. De drie musici in Superball, Lollipop & Mr. Classic vertellen een verhaal zonder woorden, maar met een eigen ritme. Beatboxen, muziek en dancemoves komen samen in een spannend spel waarin we bewegen op de beat die we allemaal kennen, de beat van ons eigen hart. Wat hebben we nodig? Onszelf en elkaar! Ben je er klaar voor om jouw eigen ritme te volgen? Wanneer onze ritmes samenkomen zijn we onverwoestbaar!

Voor wie: groep 5 t/m 8
Wanneer: dinsdag 25 maart 2025, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Bimhuis
Duur: 50 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Wie:  Muziek Iannis Xenakis, Thierry De Mey, B.C.Manjunath, Christos Hatzis, Pepe Garcia, Regie: Cornelia Voglmayr, Muzikale leiding: Pepe Garcia, Beatbox: B-Art Voogt, Percussie: Maria Martinez Paya & Vitaly Medvedev

Don Quichot

Nationale Opera & Ballet

Een zonovergoten feelgood-ballet! Zo kun je Alexei Ratmansky’s internationaal bejubelde Don Quichot gerust typeren. Het vertelt het verhaal van de (te) fantasievolle held van La Mancha, die zich inbeeldt dat hij een dappere ridder is en ten strijde trekt tegen kwaadaardige reuzen – die in werkelijkheid windmolens blijken te zijn. Dit kleurrijke en temperamentvolle ballet zit vol energie, humor en virtuoze sprongen en pirouettes.

Voor wie: groep 7 en 8
Wanneer: donderdag 17 oktober 2024 om 13.30
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: ca. 2 uur
Lessen: 1 voorbereidende les op school

Muzikale domeinen: bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Choreografie  Alexei Ratmansky, naar Marius Petipa en Aleksandr Gorski, Muziek  Ludwig Minkus, Decor en kostuums  Jérôme Kaplan

Groove Beest: Marmoucha Orchestra

Bimhuis

Met elkaar hebben ze al heel wat kilometers op de teller: de muzikanten uit het Marmoucha Orchestra komen uit Marokko, Israël, Syrië, Irak, Iran, Libanon, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije, Portugal en zelfs Nederland. Hun muziek is er dan ook voor iedereen. Soms kan je er op dansen, soms kun je er lekker bij wegdromen, maar altijd klinkt de zon erin door.

In de concertserie Groove Beest  kom je erachter waarom je tijdens sommige muziek keihard wilt dansen of gaat meetikken met je voet. Samen met MC Cheyenne Toney en de muzikanten van Marmoucha Orchesta ga jij met je klas op zoek naar de groove. Stilzitten is geen optie, dus spring, dans en klap mee en laat het beest in jezelf los.

Voor wie: 6 t/m 8
Wanneer: Donderdag 30 januari 2025, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten

Muzikale domeinen: Luisteren, spelen, zingen, bewegen

Wie: Arin Keshishi basgitaar
Udo Demandt percussie
Maripepa Contreras hobo
Mohamed Ahaddaf ud

Groove Beest: Koffie!

Bimhuis

De boys van Koffie serveren een groove die de hele familie aan het dansen krijgt.

De Amsterdamse band Koffie heeft het ideale groove-recept uitgevonden: smooth jazz en seventies funk, gemixt met keiharde afrobeats uit Nigeria. Met zeven man sterk krijgen ze zelfs de stijfste hark nog uit z’n stoel. Verwacht opzwepende improvisaties, eindeloze beats en hete grooves.

Voor: groep 6 t/m 8
Wanneer: donderdag 10 april 2025, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, bewegen

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

In Welkom bij het Orkest: de Eredivisie ontdek je dat een symfonieorkest super veel lijkt op een voetbalteam! Denk bijvoorbeeld aan: de rol van de dirigent/coach, niet meespelend maar veel bepalend. En hoe spannend is het om een penalty te nemen/een solo te spelen? Muziek maken en voetballen kun je alleen doen maar spelen in een elftal/orkest is het allerleukste! In deze interactieve voorstelling gaan leerlingen zelf componeren en leren zij alles over het symfonieorkest en (klassieke) muziek.

Voor: groep 5 t/m 7 (Speciaal Onderwijs in overleg mogelijk)
Wanneer: 4, 5 en 6 juni om 9.30 en 11.15 uur

Waar: De NedPho-Koepel
Duur: 90 minuten (45 minuten inleiding, 45 minuten voorstelling)
Lessen: 4 lessen van 30 minuten met digitaal lesmateriaal (3 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief