Voorstellingen voor het Speciaal Onderwijs

Elke school is van harte welkom bij alle concerten. Wel zetten we graag een aantal voorstellingen in de spotlight die bijzonder geschikt zijn voor nauwe samenwerking en educatie op maat.

Muk en het Orkest

Een symfonisch sprookje met muziek, poppenspel en animaties. Ga mee op avontuur met het hondje Muk en ontmoet de muzikale dieren op de berg die Muk beklimt!

Balletbox Coppelia

Acht dansworkshops die worden gegeven door speciaal getrainde dansdocenten aangepast aan het niveau en de belevingswereld van de groep. De Balletbox is geïnspireerd op het ballet Coppelia.

Groove Beest

Beestachtige grooves dringen door tot in je tenen. Erg geschikt voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs

Carnaval der dieren

In dit muziekstuk vieren alle dieren feest. Als je goed luistert, hoor je de vissen in het aquarium zwemmen, de vogels in het rond vliegen en de fossielen dansen.

Be Opera XL

Een aanstekelijke liefdesverklaring aan opera, die de kracht van muziek viert en laat zien dat je je angsten kunt overwinnen.

Peter en de Wolf

Alle mensen en dieren in dit muzikale sprookje worden door instrumenten gespeeld waardoor je met je oren gaat ‘zien’ wat er gebeurt. Hoe klinkt dappere Peter? Hoe klinkt de boze wolf?

SoundLAB

In het SoundLAB speel je op bijzondere instrumenten als de Dato DUO, Toonpad en de MODi. Je gaat in deze workshop zelf experimenteren met klanken, de lol ervaren van het muziek maken en op een creatieve manier nieuwe muziekstukken bedenken.

SoundLAB

Het Muziekgebouw

Een workshop die voor elke belevingswereld op maat gemaakt kan worden.

In het SoundLAB speel je op bijzondere instrumenten als de Dato DUO, Toonpad, Formonium en de MODi. Hiermee maak je samen met anderen een heel nieuw muziekstuk. Je gaat in deze workshop zelf experimenteren met klanken, de lol ervaren van het muziek maken en op een creatieve manier nieuwe muziekstukken bedenken. In de SoundLAB workshop staat experimenteren met wonderlijke, unieke instrumenten centraal. Kom je op onderzoek in ons laboratorium? Noten lezen is niet nodig.

Voor wie: SO, SBO en VO, alle niveaus
Wanneer: datum in overleg
Waar: Op locatie of in het Muziekgebouw
Duur: 90 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: €5,-  per leerling

Muzikale domeinen: spelen, zingen, bewegen, luisteren, presenteren 

Muk en het Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

In dit symfonische sprookje over een dappere, kleine Dalmatiër leren de kinderen een 20-koppig orkest kennen en voelen ze hoe de muziek het verhaal tot leven brengt. Zoemende bijen, een imposante berg, berggeiten met kasjmieren vachten en kleine Muk zelf: zij hebben allemaal hun eigen klankwereld.

Als de dalmatiër-pup een mol ontmoet die opschept over zijn avonturen in de diepte is Muk stikjaloers. Hij wil ook iets beleven. Alleen niet in de diepte, maar in de hoogte. Muk wil naar de top van de berg. Onderweg ontmoet hij verschillende dieren, allemaal met hun eigen specialiteiten en klanken. Maar wat kan Muk eigenlijk? Als hij bijna op de besneeuwde bergtoppen is, gaat het mis. Moeten we nu al afscheid nemen van Muk? Of komt zijn witte vacht met zwarte stippen toch nog goed van pas? Muk en het Orkest wordt gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest en drie vertellers: Mark Haayema, Aniek Stokkers en Dennis de Groot. Zij bespelen de pop Muk en creëren zijn hele wereld in miniatuur en op greenscreen.

Voor wie: SO, SBO (regulier = groep 1 en 2)
Wanneer:
Waar: NedPhO-koepel
Duur: 45 minuten
Lessen: In overleg: 3 lessen met digitaal lesmateriaal waaronder meezing liedjes (2 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Balletbox Coppelia

Nationale Opera & Ballet

De Balletbox bevat materialen en opdrachten waarmee leerlingen kennis maken met verschillende dansstijlen en ontdekken wat ervoor nodig is om een dansvoorstelling te maken. Een docent van Het Nationale Ballet geeft zes tot acht dansworkshops in de klas, gebaseerd op het fantasierijke ballet Coppelia. Elke workshop wordt (in overleg) vervolgd door een verbindingsles door de eigen docent, die aansluit bij diverse leerdomeinen zoals taal, rekenen en burgerschap.

De Balletbox en de dansworkshops zijn ontwikkeld in samenwerking met het speciaal onderwijs en een studenten-adviesgroep van de Universitaire PABO. De dansworkshops worden aangepast aan het niveau en de belevingswereld van de groep.

Voor wie: Cluster 3 en 4 van het Speciaal Onderwijs
Wanneer: datum in overleg
Waar: Op school
Duur: minimaal 6 lessen van 45 minuten
Kosten: € 100 voor alleen de Balletbox
€ 150 voor de Balletbox incl. boekje met dansbeschrijvingen en muziek.
Prijzen voor de dansworkshops op school op aanvraag

Muzikale domeinen:

Peter en de wolf

Concertgebouworkest

Peter is dapper en ongeveer acht jaar. Hij woont bij zijn opa. Samen met een kat, een vogeltje en een eend. Peter mag van opa niet alleen buiten het hek spelen, want in het bos zit een wolf. Op een dag komt de wolf uit het bos. En – zoals altijd in sprookjes – heeft hij honger. Wat er dan gebeurt, vertel ik nog niet, maar aan het eind loopt het gelukkig wel goed af…

Alle mensen en dieren in dit muzikale sprookje worden door een instrument gespeeld. Hoe klinkt een opa? En een kat of een vogel? Peter en de wolf komt tot leven, waardoor je met je oren gaat ‘zien’ wat er gebeurt.

 

Voor wie: SO & SBO (Regulier = groep 3 en 4)
Wanneer:
Waar: Amsterdamzaal, Het RCO-house
Duur: 60 minuten
Lessen: 6 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, vastleggen, receptief, reflectief

Groove Beest

Bimhuis

In de concertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen. Stilzitten is dan geen optie meer. Dus houd je niet in – niets is raar. Zing, dans en rap mee met MC Groove Beest en laat het beest in jezelf los! Get up & move to the groove!

 Dit schooljaar nodigt het BIMHUIS vier groovy bands uit die elk hun eigen groove laten horen, en de leerlingen meenemen naar hun roots. Ontdek de Brazilaanse samba met zangeres Lilian Vieira en haar band, dans mee met de onweerstaanbare second line groove uit New Orleans met Bayou Bayou en ga mee op een muzikale reis van Damascus naar Amsterdam met Jawa Manla en Distant Roots.

Voor: VSO (Regulier = groep 6 t/m 8)
Wanneer: keuze uit 4 verschillende data
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen:
digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop met muzikant in de klas

Muzikale domeinen: luisteren, zingen, bewegen, receptief

Carnaval der Dieren

Concertgebouworkest

De brul van een leeuw ken je. En het geluid van een koekoek ook. Maar hoe klinkt de piano als er kangoeroes op dansen? Het Carnaval der dieren werd meer dan honderd jaar geleden gecomponeerd door de Franse componist Camille Saint- Saëns. Dit bijzondere muziekstuk bestaat uit 14 delen, waarin steeds een dier of fantasiefiguur centraal staat.

Als je heel goed luistert, dan hoor je de vissen in het aquarium zwemmen en komt het bos tot leven. De dieren worden soms grappig, maar altijd heel treffend verbeeld. Hierdoor hoor je steeds weer iets nieuws en krijg je vanzelf zin om mee te doen.

Voor: SO en SBO (regulier = groep 1 en 2)
Wanneer:

Waar: Amsterdamzaal, RCO House
Duur: 60 minuten
Lessen: 15 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas

Muzikale domeinen: Zingen, spelen, bewegen, luisteren

Be Opera XL

Nationale Opera & Ballet

Ton is 12 jaar oud en woont op zolder boven de bakkerij van zijn ouders. Hier bouwt hij hutten, schrijft hij de mooiste gedichten en… bewaart hij zijn grootste geheim. Ton is namelijk gek op opera. Maar wat als zijn klasgenoten daarachter komen?

Be Opera XL is een muzikale belevenis voor het hele gezin. Vol humor en drama vertelt acteur Ton Meijer over hoe het is om als kind van opera te houden en over de angst om niet voor vol aangezien te worden. Terwijl je beleeft hoe Ton de confrontatie met zijn klas aangaat, maak je kennis met onverwoestbare operafragmenten.

De voorstelling wordt begeleid door musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Voor wie: Cluster 3 en 4 van het Speciaal Onderwijs
Wanneer:di 21 januari 2025 om 10:30 en 13:00
wo 22 januari 2025 om 10:30
do 23 januari 2025 om 10:30 en 13:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 50 minuten