Voorstellingen en workshops voor de hele school

Ontdek het theater, leer zingen als een operazanger of componeer je eigen muziekstuk.
Voor ieder niveau, met de klas, op school of in de concertzaal.

SoundLAB

In het SoundLAB speel je op bijzondere instrumenten als de Dato DUO, Toonpad, Formonium en de MODi. Hiermee maak je samen met anderen een heel nieuw muziekstuk.

Magie en Muizenissen óf De prins en de sinaasappels

Maak in één middag een eigen versie van De Notenkraker of een eigen opera over een jongen die maar niet aan het lachen te krijgen is.

Opera en ballet met je klas

Een introductieles opera of ballet. De nadruk ligt op zang en dans als expressiemiddels. Ontmoet een zanger of danser en ga zelf aan de slag!

Ontdekkingsreis door het theater

Leerlingen gaan samen met een zang- en/of dansdocent op ontdekking door Nationale Opera en Ballet. Gaandeweg leren ze hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Tussen je oren

Terwijl kinderen naar de mooiste muziek luisteren neemt hun fantasie de vrije loop.

Gratis educatieve apps

Scholen mogen de educatieve apps van Het Concertgebouworkest en Nationale Opera & Ballet gratis gebruiken.

SoundLAB

Het Muziekgebouw

In het SoundLAB speel je op bijzondere instrumenten als de Dato DUO, Toonpad, Formonium en de MODi. Hiermee maak je samen met anderen een heel nieuw muziekstuk. Je gaat in deze workshop zelf experimenteren met klanken, de lol ervaren van het muziek maken en op een creatieve manier nieuwe muziekstukken bedenken. In de SoundLAB workshop staat experimenteren met wonderlijke, unieke instrumenten centraal. Kom je op onderzoek in ons laboratorium? Noten lezen is niet nodig.

Voor wie: groep 1 t/m 8 en Speciaal Onderwijs
Wanneer: datum in overleg
Waar: Op locatie of in het Muziekgebouw
Duur: 90 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: €5,-  per leerling

Muzikale domeinen: spelen, zingen, bewegen, luisteren, presenteren 

 

Ontdekkingsreis door het theater

Nationale Opera & Ballet

Leerlingen gaan samen met een zang- en/of dansdocent op ontdekkingstocht door Nationale Opera & Ballet. Aan de hand van verschillende voorwerpen verkennen ze het gebouw en leren ze hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Wie werken er allemaal mee aan het maken van een voorstelling? En hoe ziet de zaal er eigenlijk uit vanaf het toneel?

De rondleiding is beschikbaar in een ballet- en een operavariant en er zijn verschillende versies voor onder-, midden- en bovenbouw. Naast Ontdekkingsreis door het theater kunt u ook, in combinatie met een van onze andere workshops, lessen en projecten, een algemene rondleiding reserveren die toegespitst is op leerlingen van het primair onderwijs.

Voor wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 1,5 uur
Kosten: €95,- per groep van 15 leerlingen of €6,- per leerling

De prins en de sinaasappels

Nationale Opera & Ballet

Via een verhaal over een jonge prins die maar niet aan het lachen te krijgen is, maken leerlingen kennis met de kunstvorm opera. Ze leren spelen, presenteren, zingen en dansen. Iedereen kan meedoen!

In korte tijd maken de leerlingen onder begeleiding van een workshopdocent een korte opera, waarbij veel ruimte is voor eigen ideeën. Alle aspecten van opera komen aan bod: acteren, zingen, regisseren en presenteren. Aan het eind van de workshop komen alle teksten, liedjes en tableaus samen en ontstaat er plotseling een voorstelling… met of zonder publiek!

De workshop kan plaatsvinden in een studio van Nationale Opera & Ballet met licht en kostuums, maar kan in aangepaste vorm ook op school worden gegeven. Een docent zang en spel en een pianist begeleiden de kinderen in dit muzikale theateravontuur.

Voor wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: Op school of in Nationale Opera & Ballet
Duur: 1 tot 2 uur
Kosten: €4,50 per leerling
Muzikale domeinen:
Zingen, bewegen, luisteren, presenteren

Wie de schoen past / Magie en muizenissen

Nationale Opera & Ballet

Leerlingen maken op speelse wijze kennis met de kunstvorm ballet, inclusief kostuumaccessoires en een klein decor. Via een fantasievol verhaal, gebaseerd op een sprookjesballet, leren ze dansen, verbeelden en presenteren. Iedereen kan meedoen! Er zijn twee workshops beschikbaar, gebaseerd op de balletten Cinderella (Wie de schoen past, groep 1 t/m 5) en De notenkraker (Magie en muizenissen, groep 4 t/m 8).

Wie de schoen past (groep 1 t/m 5)
Het ballet Cinderella vertelt het verhaal van Assepoester, op prachtige muziek van Prokofjev. De versie die Het Nationale Ballet sinds 2012 danst legt moderne accenten in het verhaal; Assepoester neemt haar lot in eigen hand.

Magie en muizenissen (groep 4 t/m 8)
Het ballet De notenkraker, met muziek van Tsjaikovski, vertelt het verhaal van Clara die een notenkrakerpop cadeau krijgt. Als ze gaat slapen, komt ze met haar pop terecht in een magische wereld en gaat ze op reis langs verre landen… Het Nationale Ballet danst sinds 1996 zijn eigen versie van dit ballet: Notenkraker & Muizenkoning.  

Voor wie: 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet (op school in overleg mogelijk)
Duur: Wie de schoen past: groep 1 t/m 3: 1,5 uur incl. korte pauze | groep 4 en 5: 2
uur incl. korte pauze
Magie en Muizenissen: in overleg
Kosten: 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, vastleggen, receptief, reflectief

Opera met je klas

Nationale Opera & Ballet

Hoe klinkt verliefdheid? Hoe klinkt woede, en hoe klinkt verdriet? In deze workshop ligt de nadruk op zang als expressiemiddel. Een operazangeres zingt een aria in de klas en geeft een korte zangles met een aantal spelopdrachten. Hoe kun je je stem gebruiken om een verhaal te vertellen? Hoe kan de muziek je helpen om een tekst te onthouden? Al doende leren de leerlingen over muziek, theater en opera.

Voor: groep 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: op school
Duur: 45 minuten (excl. eindpresentatie op het schoolplein)
Kosten: 4,50 per leerling (max. 30 leerlingen per groep)

Muzikale domeinen: 

Ballet met je klas

Nationale Opera & Ballet

Hoeveel uur trainen dansers per dag? Doet het pijn om op spitzen te staan? En mag je als danser gewoon alles eten? Leerlingen volgen een actieve dansworkshop en ervaren onder leiding van een dansdocent wat erbij komt kijken om danser te worden. Aan het eind van de workshop voeren de leerlingen gezamenlijk een einddans uit.

Voor: groep 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: op school
Duur: 60 minuten 
Kosten: 4,50 per leerling (max. 25 leerlingen per groep)

Muzikale domeinen: