Voorstellingen en workshops voor de hele school

Ontdek het theater, leer zingen als een operazanger of componeer je eigen muziekstuk.
Voor ieder niveau, met de klas, op school of in de concertzaal.

SoundLAB

In het SoundLAB speel je op bijzondere instrumenten als de Dato DUO, Toonpad, Formonium en de MODi. Hiermee maak je samen met anderen een heel nieuw muziekstuk.

Tussen je oren

Terwijl kinderen naar de mooiste muziek luisteren neemt hun fantasie de vrije loop.

Gratis educatieve apps

Scholen mogen de educatieve apps van Het Concertgebouworkest en Nationale Opera & Ballet gratis gebruiken.

Wie de schoen past / Magie en Muizenissen óf De prins en de sinaasappels

Maak in één middag je eigen versie van de sprookjes- balletten Cinderella of De Notenkraker. Óf maak een eigen opera over een jongen die maar niet wil lachen.

Ontdekkingsreis door het theater

Leerlingen gaan samen met een zang- en/of dansdocent op ontdekking door Nationale Opera en Ballet. Gaandeweg leren ze hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Opera en ballet met je klas

Een introductieles opera of ballet. De nadruk ligt op zang en dans als expressiemiddels. Ontmoet een zanger of danser en ga zelf aan de slag!

Opera 101 / Dans 101

Een crash course opera- of dansmaken! Leerlingen gaan actief aan de slag als zanger en regisseur (opera) óf als danser en choreograaf (dans).

Dansdag op school

Leerlingen werken in één dag toe naar hun eigen dansvoorstelling, gebaseerd op een wereldberoemd ballet: Coppelia of Don Quichot.

Ongein

Leerlingen werken onder professionele begeleiding aan Ongein, een volledige schoolopera over vriendschap en de waarde van plezier maken.

SoundLAB

Het Muziekgebouw

In het SoundLAB speel je op bijzondere instrumenten als de Dato DUO, Toonpad, Formonium en de MODi. Hiermee maak je samen met anderen een heel nieuw muziekstuk. Je gaat in deze workshop zelf experimenteren met klanken, de lol ervaren van het muziek maken en op een creatieve manier nieuwe muziekstukken bedenken. In de SoundLAB workshop staat experimenteren met wonderlijke, unieke instrumenten centraal. Kom je op onderzoek in ons laboratorium? Noten lezen is niet nodig.

Voor wie: groep 3 t/m 8 en Speciaal Onderwijs
Wanneer: datum in overleg
Waar: Muziekgebouw of in overleg op locatie
Duur: 90 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: €5,-  per leerling

Muzikale domeinen: spelen, zingen, bewegen, luisteren, presenteren 

Ontdekkingsreis door het theater

Nationale Opera & Ballet

Kostuumateliers, balletstudio’s, een pruikenmakerij en een afdeling speciale effecten: achter de schermen van Nationale Opera & Ballet gaat een volledige wereld schuil die normaal gesproken verborgen blijft. Leerlingen gaan samen met een zang- en/of dansdocent op ontdekkingstocht door deze wereld en leren wat zich daar allemaal afspeelt. Wie werken er allemaal mee aan het maken van een voorstelling?

Voor wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 1,5 uur
Kosten: €95,- per groep van 15 leerlingen of €6,- per leerling

De prins en de sinaasappels

Nationale Opera & Ballet

Met een verhaal over een jonge prins die maar niet aan het lachen te krijgen is als uitgangspunt, maken leerlingen kennis met de kunstvorm opera. Ze leren spelen, presenteren, zingen en dansen, en werken samen om het verhaal met zang en spel vorm te geven.

Voor wie: groep 5 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 2 uur
Kosten: €4,50 per leerling
Muzikale domeinen:
Zingen, bewegen, luisteren, presenteren

Wie de schoen past / Magie en muizenissen

Nationale Opera & Ballet

Leerlingen maken op speelse wijze kennis met de kunstvorm ballet, inclusief kostuumaccessoires en een klein decor. Via een fantasievol verhaal, gebaseerd op een sprookjesballet, leren ze dansen, verbeelden en presenteren. Iedereen kan meedoen! Er zijn twee workshops beschikbaar, gebaseerd op de balletten Cinderella 

Wie de schoen past (groep 1 t/m 4)
Het ballet Cinderella vertelt het verhaal van Assepoester, op prachtige muziek van Prokofjev. De versie die Het Nationale Ballet sinds 2012 danst legt moderne accenten in het verhaal; Assepoester neemt haar lot in eigen hand.

Magie en muizenissen (groep 5 t/m 8)
Het ballet De notenkraker, met muziek van Tsjaikovski, vertelt het verhaal van Clara die een notenkrakerpop cadeau krijgt. Als ze gaat slapen, komt ze met haar pop terecht in een magische wereld en gaat ze op reis langs verre landen… Het Nationale Ballet danst sinds 1996 zijn eigen versie van dit ballet: Notenkraker & Muizenkoning.

Voor wie: 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet (op school in overleg mogelijk)
Duur: Wie de schoen past: groep 1 t/m 4: 1,5 uur incl. korte pauze | groep 4 en 5: 2 uur incl. korte pauze
Magie en Muizenissen: in overleg
Kosten: 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, vastleggen, receptief, reflectief

Opera met je klas

Nationale Opera & Ballet

Hoe klinkt verliefdheid? En hoe klinkt verdriet? In deze korte workshop ligt de nadruk op het uiten van emoties in zang. Een operazangeres zingt een aria in de klas en geeft spelopdrachten. Al doende leren de leerlingen over muziek, theater en opera. Aan het eind van de dag zingt iedereen samen een lied op het schoolplein.

Voor: groep 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: op school
Duur: 40 minuten per groep
Kosten: 4,50 per leerling (max. 30 leerlingen per groep)

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, vastleggen, presenteren, receptief, reflectief

Ballet met je klas

Nationale Opera & Ballet

Hoe kun je met beweging een verhaal vertellen? Wanneer drukt een dansbeweging emotie uit? En wat is eigenlijk het verschil tussen ballet en streetdance? In deze dansworkshop gaan leerlingen actief met elkaar aan de slag. Aan het eind van de dag voert iedereen samen een dans uit op het schoolplein.

Voor: groep 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: op school
Duur: 40 minuten
Kosten: 4,50 per leerling (max. 25 leerlingen per groep)

Muzikale domeinen: spelen, dansen, bewegen

Ongein

Nationale Opera & Ballet

Leerlingen werken in 12 weken aan een volledige schoolopera, op basis van de opera Jevgeni Onegin van Tsjaikovski. Ongein gaat over echt versus fake, over vriendschap, en over de waarde van samen plezier maken. In 12 workshops oefenen de leerlingen onder professionele begeleiding voor de voorstelling. De muziek is door componist Toek Numan opnieuw gearrangeerd om goed aan te sluiten bij de stemmen en belevingswereld van de leerlingen.

Ongein kan als groep 8-musical worden ingezet, maar is ook geschikt voor groep 7. Het project is op aanvraag door meerdere groepen tegelijk uit te voeren.

Voor: groep 7 en 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: op school
Duur: 12 wekelijkse workshops en aflsuitende voorstelling
Kosten: op aanvraag

Muzikale domeinen: spelen, dansen, bewegen, luisteren, vastleggen, presenteren, receptief, reflectief

Hoorspelen in de klas

Oorkaan

Naast de theatrale concerten heeft Oorkaan ook hoorspelen gemaakt, die het luistervermogen van kinderen ontwikkelen. Luister hier naar een van onze hoorspelen. Om kinderen niet alleen de magie van het luisteren naar een hoorspel, maar ook het plezier van het zelf máken ervan mee te geven, biedt Oorkaan de workshop ‘Hoorspelen in de Klas’ aan. Deze kan los van het bezoek aan een schoolconcert geboekt worden. Tijdens de workshop gaan de kinderen onder begeleiding van de workshopleider(s) van Oorkaan in groepjes hun eigen hoorspel maken.

Een hoorspel bestaat uit 3 elementen: muziek, tekst en geluid. De hoorspelen worden opgenomen in een mobiele opnamestudio die meegenomen wordt naar de klas. Deze hoorspelen van de kinderen worden online gepubliceerd. Zo kunnen de kinderen hun eigen hoorspel nog eens naluisteren, die van de andere groepjes beluisteren en bovendien aan hun ouders, grootouders of begeleiders thuis laten luisteren.

De workshop is opgebouwd volgens de fases van het creatieve proces (SLO, 2019) waarbij de zes muzikale domeinen (10voordeleraar, 2022) aan bod komen. De zes domeinen zijn zingen, spelen, bewegen, luisteren, lezen en noteren, componeren en improviseren. Ze leren deze elementen te gebruiken om er gevoelens mee uit te drukken, om er mee te communiceren en om te reflecteren op eigen werk en dat van anderen.

Voor: groep 5 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: op school, in de klas
Duur: 90 minuten
Kosten

Muzikale domeinen: spelen, dansen, bewegen, luisteren, vastleggen, presenteren, receptief, reflectief

Dansdag op school

Nationale Opera & Ballet

Leerlingen studeren onder begeleiding van professionele dansdocenten een choreografie in, gebaseerd op een wereldberoemd ballet: Coppelia of Don Quichot. Elke leerling kan daarbij meedoen op diens eigen manier! Aan het eind van de middag vindt de voorstelling plaats.

Dansdag op school wordt georganiseerd in samenwerking met Projects Unlimited.

Voor: groep 1 t/m 8
Wanneer: datum in overleg
Waar: op school
Duur: een schooldag
Kosten: op aanvraag

Muzikale domeinen: spelen, dansen, bewegen, luisteren, vastleggen, presenteren, receptief, reflectief