Voorstellingen voor groep 5 en 6

“Wat doet muziek met mij – en waarom eigenlijk?”
Leerlingen duiken dieper in de wereld van klank en gevoel. .
Ze luisteren, doen mee, denken na en ontdekken welke muziek écht iets met hen doet.

De Vogelvanger

Al puzzelend ontdekken leerlingen mooie klassieke muziekstukken waarin vogels zijn verstopt en maken ze kennis met instrumenten en musici uit het orkest.

Notenkraker & Muizenkoning

Het feestelijke sprookjesballet Notenkraker & Muizenkoning neemt je mee in de betovering van het theater. Reis mee met de Notenkraker die je naar verre landen voert en kom oog in oog te staan met de mysterieuze Muizenkoning.

Fanny en Nannerl take over! Nationaal meedoeconcert

Fanny en Nannerl laten met het Nederlands Philharmonisch hun favoriete playlist horen en nemen iedereen mee op reis langs hun lievelingsmuziek. 

Atman!

Atman is verdwaald in zijn eigen stad. De sleutel van thuis heeft hij op zak, maar waar hij woont? Dat is hij even kwijt. Wat begint als een eenvoudige vraag op straat (‘weet u welke kant ik op moet?’) wordt al snel een ingewikkelde tocht vol omwegen en hindernissen.

De theorie van alles

De theorie van alles brengt dans, muziek, tekst en (een klein beetje) natuurkunde samen in een vrolijke, wervelende voorstelling.

Groove Beest

Ondek de Surinaamse roots in de groove van drummer Yorán Vroom, de afrobeat van Cavolo Nero, de oosterse droomgroove van udspeler Nawras Altaky en de dansbare Braziliaanse groove van Zuco 103. 

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

In deze interactieve voorstelling gaan leerlingen zelf componeren en leren zij alles over het symfonieorkest en (klassieke) muziek.  

Notenkraker & Muizenkoning

Het Nationale Ballet

Het feestelijke sprookjesballet Notenkraker & Muizenkoning neemt je mee in de betovering van het theater. Reis mee met de Notenkraker die je naar verre landen voert en kom oog in oog te staan met de mysterieuze Muizenkoning. Een hartverwarmend ballet vol sneeuw, fantasiefiguren en feestelijke muziek! 

Voor: groep 5 en 6
Wanneer: do 18 december om 13:30
Waar: Nationale Opera & Ballet, grote zaal
Duur: 2 uur
Lessen: gratis voorbereidend lesmateriaal in het online platform LessonUp. Het lesmateriaal staat ca. 2 weken voor de voorstelling online

Wie: Het Balletorkest en Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)

Choreografie  Toer van Schayk en Wayne Eagling, Muziek  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Muzikale leiding  Johannes Witt, Decor, kostuums en supervisie Toer van Schayk, Licht  Hans-Åke Sjöquist 

Muzikale domeinen: bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Atman!

Nationale Opera & Ballet

Atman is verdwaald in zijn eigen stad. De sleutel van thuis heeft hij op zak, maar waar hij woont? Dat is hij even kwijt. Wat begint als een eenvoudige vraag op straat (‘weet u welke kant ik op moet?’) wordt al snel een ingewikkelde tocht vol omwegen en hindernissen. Atman! is een poëtische voorstelling over zwerven en thuiskomen, met een tekst van de bekroonde schrijver Bart Moeyaert. 

Voor wie: groep 5 t/m 7
Wanneer: di 16 dec, wo 17 dec en vr 19 dec om 11:00, di 6 jan, wo 7 jan, do 8 jan en vr 9 jan om 11:00.
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: n.n.b.
Lessen: gratis voorbereidend lesmateriaal in het online platform LessonUp. Het lesmateriaal staat ca. 2 weken voor de voorstelling online
Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Muziek: Leonard Evers, Tekst: Bart Moeyaert, Regie: Annemiek van Elst, Decor: Douwe Hibma, Dramaturgie: Wout van Tongeren, Joep Hupperetz.

Coproductie met De Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

De theorie van alles

Nationale Opera & Ballet

In deze spoken word-opera zoekt de elfjarige Nia naar meer tijd. Ze kan namelijk niet kiezen tussen haar talenten: moet ze met haar rekentalent het natuurkundelaboratorium van haar oma in, of gaat ze voor haar danstalent, in de dansstudio van haar tante? Kon ze de tijd maar buigen zodat ze álles kon doen… De theorie van alles brengt dans, muziek, tekst en (een klein beetje) natuurkunde samen in een vrolijke, wervelende voorstelling.

Voor wie: groep 5 t/m 7
Wanneer:
di 28 oktober 2025 om 11:00 en 13:30, wo 29 oktober 2025 om 11:00, do 30 oktober 2025 om 11:00 en 13:30, vr 31 oktober om 11:00

Waar: Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman
Duur: ca. 60 minuten
Lessen: gratis voorbereidend lesmateriaal in het online platform LessonUp. Het lesmateriaal staat ca. 2 weken voor de voorstelling online.

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reclefctief

Wie: Tekst  Roziena Salihu, Concept en regie  Naomi van der Linden, Concept en muzikale leiding  Hanne van de Vrie, Choreografie  Jomecia Oosterwolde, Decor en kostuums  Dymph Boss, Licht  Ianthe van der Hoek, Arrangeur/componist elektronische muziek  Jan van Eerd, Dramaturgie  Naomi Teekens 

Nia  Houda Bibouda, Oma  Elena Vink, Tante  Jomecia Oosterwolde 
Ensemble  Nienke Nasserian, Anna Traub, Joris van Baar 

Slagwerk en elektronica  Jan van Eerd, Piano  Charlie Bo Meijering, Cello  Geneviève Verhage 

De Vogelvanger

Concertgebouworkest

Leerlingen van groep 5 en 6 zijn van harte welkom in ‘De Vogelvanger’, een bijzondere plek waar ze door goed te luisteren en Ei-genwijs te zijn raadsels kunnen oplossen. Al puzzelend ontdekken ze mooie klassieke muziekstukken waarin vogels zijn verstopt en maken ze kennis met verschillende instrumenten en musici uit het orkest.

Voor wie: groep 5 en 6
Wanneer: 4 en 5 juni om 09:30, 11:00 en 12:45 uur
Waar: Amsterdamzaal, Het RCO-house (Gabriël Metsustraat 16)
Duur: 60 minuten
Lessen: 6 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas
Kosten: €6,50 per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief

Groove Beest

Bimhuis

In de concertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen. Stilzitten is dan geen optie meer. Dus houd je niet in – niets is raar. Zing, dans en rap mee met MC Groove Beest en laat het beest in jezelf los! Get up & move to the groove! 

Dit schooljaar nodigt het BIMHUIS weer vier groovy bands uit die elk hun eigen groove laten horen. Ondek de Surinaamse roots in de groove van drummer Yorán Vroom, de afrobeat van Cavolo Nero, de oosterse droomgroove van udspeler Nawras Altaky en de dansbare Braziliaanse groove van Zuco 103. 

Voor: groep 6 t/m 8  en Speciaal Voortgezet Onderwijs
Wanneer: vrijdag 10 oktober 2025 (Yoràn Vroom Group of Friends), vrijdag 21 november 2024 (Cavolo Nero), vrijdag 16 januari 2026 (Nawras Altaky kwartet), vrijdag 20 maart 2026 (Zuco 103). Aanvang: 10:30 en 12:30.
Waar:
Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen:
digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop met muzikant in de klas. Het lesmateriaal is 2 maanden voor het concert te vinden op onze website.
Kosten: €7,50 per leerlingen incl. workshop in de klas 

Muzikale domeinen: luisteren, spelen, zingen, bewegen

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Nederlands Philharmonisch

In Welkom bij het Orkest: de Eredivisie ontdek je dat een symfonieorkest super veel lijkt op een voetbalteam! Denk bijvoorbeeld aan: de rol van de dirigent/coach, niet meespelend maar veel bepalend. En hoe spannend is het om een penalty te nemen/een solo te spelen? Muziek maken en voetballen kun je alleen doen maar spelen in een elftal/orkest is het allerleukste! In deze interactieve voorstelling gaan leerlingen zelf componeren en leren zij alles over het symfonieorkest en (klassieke) muziek.   

Voor: groep 5 t/m 7 en speciaal onderwijs
Wanneer: 3 juni 2026 om 9:30 en 11:15
Waar:
NedPhO-koepel
Duur: 90 minuten (30 minuten inleiding, 60 minuten concerten)
Lessen: 4 lessen van 30 minuten met digitaal lesmateriaal (3 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Fanny en Nannerl take over! 

Het Concertgebouw en Nederlands Philharmonisch

Ken je dat? Dat je broer of zus alle aandacht krijgt? Bloedirritant! Zo denken Nannerl (spreek uit Nannerel) Mozart en Fanny Mendelssohn daarover. Zij maken net zulke mooie muziek als hun broertjes en toch krijgen die jongens alle aandacht. Vandaag komt daar verandering in! Fanny en Nannerl laten met het Nederlands Philharmonisch hun favoriete playlist horen en nemen iedereen mee op reis langs hun lievelingsmuziek. In een visuele trip met live videobeelden, opzwepende ritmes en prachtige melodieën zorgen Fanny en Nannerl ervoor dat je oren wijd open worden gezet. En alle leerlingen klappen, zingen en swingen mee! 

Voor wie: groep 5 en 6
Wanneer: do 12 feb en vr 13 feb 2026 om 9:30, 11:30 en 13:30 
Waar: Concertgebouw, grote zaal
Duur: 60 minuten

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, vastleggen, presenteren, receptief, reflectief

Wie: Nederlands Philharmonisch Orkest, Marie Körbl (actrice), Valerie Gwyneth Lai (actrice)