Voorstellingen voor groep 1 en 2

Aanstekelijke muziek voor de allerkleinsten. Zing, beweeg en ontdek de speelsheid verscholen in de muziek. Deze voorstellingen passen uitstekend bij ontdekkende kleuters.

Muk en het Orkest

Een symfonisch sprookje met muziek, poppenspel en animaties. Ga mee op avontuur met het hondje Muk en ontmoet de muzikale dieren op de berg die Muk beklimt!

Carnaval der dieren

In dit muziekstuk vieren alle dieren feest. Als je goed luistert, hoor je de vissen in het aquarium zwemmen, de vogels in het rond vliegen en de fossielen dansen.

TripTrapLab

Ga op speelse klankexpeditie door het Muziekgebouw! Kinderen creëren samen met een violiste en tekenaar een fantasierijke wereld vol kleur en geluid.

Hup Herman!

Herman het hangbuikzwijn houdt niet van wedstrijdjes, maar de kippen juist wel. Op een dag heeft Herman er genoeg van: hij zal ze eens laten zien wie er de snelste is. Maar is winnen wel zo belangrijk?

Zing mee: Mijn magische tuin

In de natuur is van alles te beleven; alles groeit en bloeit! Ga mee op avontuur in de tovertuin en zing mee met bekende oud-Hollandse liedjes zoals Groen is gras. Dat wordt een uur zingen en swingen!

WeeRKLaNK

Een danseres, een trompettist en een mimespeler nodigen iedereen uit om op ontdekkingstocht te gaan in de speeltuin van klanken. Dans mee en laat je verrassen!

KleuterSinfonietta

Ben je al eens in Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk geweest? Nee? Je zult je oren niet geloven, want daar komt al het speelgoed tot leven.

TripTrapLab

Muziekgebouw

Ga op speelse klankexpeditie door het Muziekgebouw! Zet je ogen open, je oren aan en vergeet vooral je speurneus niet. Al dansend, luisterend en muziek makend ontdekken kinderen op deze expeditie welke geluiden er verstopt zijn in het Muziekgebouw. Tijdens een interactief concert in de Kleine Zaal creëren kinderen onder de muzikale leiding van een violiste en een tekenaar een nieuwe, wonderlijke wereld vol kleur en geluid. Een tapdanseres brengt de oneindige trappen muzikaal tot leven en in het SoundLAB ontmoeten en bespelen ze wonderlijke instrumenten.

Ontdek het Muziekgebouw zoals je het niet eerder hebt gehoord!

Voor wie: groep 1-2
Wanneer: 10 november 2023 (vol)
9 november: 9.30 – 11.00 en 12.30 uur

Waar: Muziekgebouw, Kleine Zaal en hele gebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: spelen, luisteren, zingen, bewegen, presenteren

Muk en het Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

In dit symfonische sprookje over een dappere, kleine Dalmatiër leren de kinderen een 20-koppig orkest kennen en voelen ze hoe de muziek het verhaal tot leven brengt. Zoemende bijen, een imposante berg, berggeiten met kasjmieren vachten en kleine Muk zelf: zij hebben allemaal hun eigen klankwereld.

Als de dalmatiër-pup een mol ontmoet die opschept over zijn avonturen in de diepte is Muk stikjaloers. Hij wil ook iets beleven. Alleen niet in de diepte, maar in de hoogte. Muk wil naar de top van de berg. Onderweg ontmoet hij verschillende dieren, allemaal met hun eigen specialiteiten en klanken. Maar wat kan Muk eigenlijk? Als hij bijna op de besneeuwde bergtoppen is, gaat het mis. Moeten we nu al afscheid nemen van Muk? Of komt zijn witte vacht met zwarte stippen toch nog goed van pas? Muk en het Orkest wordt gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest en drie vertellers: Mark Haayema, Aniek Stokkers en Dennis de Groot. Zij bespelen de pop Muk en creëren zijn hele wereld in miniatuur en op greenscreen.

Voor wie: groep 1 en 2 en speciaal onderwijs
Wanneer:
31 januari 2024, 10.00 u en 11.30 u
1 februari 2024, 10.00 u (vol)  en 11.30 u
2 februari 2024, 10:00 u (vol) en 11:30 u (vol)  in de NedPhO-Koepel
5 februari 2024, 10.30 en 13.00 u (in Theater de Meervaart)
6 februari 2024, 10:00 u en 11:30
24 juni 2024, 10:00 u en 11:30 u


Waar: NedPhO-koepel
Duur: 45 minuten
Lessen: 3 lessen met digitaal lesmateriaal waaronder meezing liedjes (2 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)
Kosten: €4,50 per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Hup Herman! 

Nationale Opera & Ballet

Herman het hangbuikzwijn houdt niet van wedstrijdjes. De kippen kakelen juist elke ochtend om het hardst wie de eerste is, de beste, de snelste. Op een dag heeft Herman er genoeg van: hij zal ze eens laten zien wie er de snelste is. Maar is winnen wel zo belangrijk?

Opera kan groots en overweldigend zijn, maar ook heel klein en innemend. Een prentenboek, twee spelers en wat instrumenten – dat zijn de ingrediënten voor deze voorleesopera voor de allerkleinsten.

Voor wie: groep 1 en 2 en Speciaal Onderwijs
Wanneer:
woensdag 10 april 2024 om 10:00 (uitverkocht)
vrijdag 12 april 2024 om 10:00 en 13:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 30 minuten

 Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief

Wie: Tekst en illustraties Yvonne Jagtenberg, verteller Harpert Michielsen, 
Muzikant  Joost Brouwer. Naar het boek van Yvonne Jagtenberg.

Zing mee: Mijn magische tuin

Het Concertgebouw

In de natuur is van alles te beleven; alles groeit en bloeit! Ga mee op avontuur in de tovertuin en zing mee met bekende oud-Hollandse liedjes zoals Groen is gras en Er staat een boom daarbuiten, gearrangeerd voor jazzkwartet. Dat wordt een uur zingen en swingen!  

Zing en swing mee met bekende oud-Hollandse liedjes tijdens dit vrolijke kleuterconcert. 

Voor wie: groep 1 en 2 en speciaal onderwijs
Wanneer: ma 12, di 13, do 15 februari 2024 | 9.30, 11.15 en 13.30 uur 
Waar: Kleine zaal, Het Concertgebouw
Duur: 50 minuten
Lessen: Ongeveer acht voorbereidende lessen van circa 30 minuten. Het lesmateriaal staat woensdag 13 december 2023  online op concertgebouw.nl/educatie

Wie: Thierry Castel piano/composities, Carmen van Mulier spel/zang , Kiki Jaski regie/script

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen

KleuterSinfonietta:
Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk

Het Concertgebouw

Ben je al eens in Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk geweest? Nee? Je zult je oren niet geloven, want daar komt al het speelgoed tot leven.   

Aan de rand van de stad staat Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk. Een magische plek, waar speelgoed leert spelen. En het leuke is: de kleuters mogen meedoen! Samen met de musici van Amsterdam Sinfonietta zetten ze de fabriek op stelten. Ze strijken, tokkelen, zoemen, brommen en zingen uit volle borst. Een prachtige eerste kennismaking met klassieke muziek op het podium, waarbij dit keer de viool, altviool, cello en contrabas centraal staan.  

KleuterSinfonietta is een gezamenlijk project van Het Concertgebouw en Amsterdam Sinfonietta. De afgelopen dertien jaar hebben duizenden kleuters en hun leerkrachten genoten van deze concerten in onze sfeervolle Koorzaal.  

Luister naar de magische klanken van strijkinstrumenten en zing samen mee. 

Voor: groep 1 en 2 en SO
Wanneer:
ma 2, di 3, do 5, vr 6 oktober 2023 | di 14, wo 15, do 16, vr 17, ma 20, di 21, wo 22 november 2023 | Ma 15, di 16, do 18, vr 19 april 2024  
Op maandag, dinsdag en donderdag om 9.30, 11.00 en 12.45 uur. 
Op woensdag en vrijdag om 9.30 en 11.00 uur.

Waar: Koorzaal, Het Concertgebouw
Duur: 45 minuten
Lessen:
Vijf voorbereidende lessen van circa 30 minuten. Het lesmateriaal staat circa twee maanden voor het project online op concertgebouw.nl/educatie. 

Wie: Musici van Amsterdam Sinfonietta, Kiki Jaski regie, Nicoline van Santen viool, Petra Griffioen viool, Inki Varga viool/altviool, Anne-Bartje Fontein altviool, Michiel Weidner cello, Servaas Jessen contrabas 

 Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen

Carnaval der dieren

Concertgebouworkest

De brul van een leeuw ken je. En het geluid van een koekoek ook. Maar hoe klinkt de piano als er kangoeroes op dansen? Het Carnaval der dieren werd meer dan honderd jaar geleden gecomponeerd door de Franse componist Camille Saint- Saëns. Dit bijzondere muziekstuk bestaat uit 14 delen, waarin steeds een dier of fantasiefiguur centraal staat.

Als je heel goed luistert, dan hoor je de vissen in het aquarium zwemmen en komt het bos tot leven. De dieren worden soms grappig, maar altijd heel treffend verbeeld. Hierdoor hoor je steeds weer iets nieuws en krijg je vanzelf zin om mee te doen.

Voor wie: groep 1 – 2 en speciaal onderwijs
Wanneer: Dinsdag 28 mei en woensdag 29 mei om 09:30, 11:00 en 12:45 uur
Waar: Amsterdamzaal, RCO House
Duur: 60 minuten
Lessen: 15 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas
Kosten: €6 per leerling

Muzikale domeinen: Zingen, spelen, bewegen, luisteren

WeeRKLaNK

Het Muziekgebouw

WeeRKLaNK is een speelse voorstelling in een geluidsinstallatie. Een danseres, een trompettist en een mimespeler nodigen iedereen uit om op ontdekkingstocht te gaan in de speeltuin van klanken. Na afloop mag je volop klauteren en glijden en zelf geluiden ontdekken. Dans mee en laat je verrassen!

Choreograaf Gaia Gonnelli en haar gezelschap Dadodans maken speelse voorstellingen waarin performance, beeld en muziek op een boeiende manier samengaan. Door de interactie met het jongste publiek ontstaat pure poëzie.

Onderdeel van de Kindermuziekweek 2024

Voor wie: groep 1-2
Wanneer: maandag 8 april 2024, 09.30, 11.00 en 12.30 uur
Waar: Muziekgebouw, Atrium
Duur: 40 minuten + 15 minuten naspeeltijd
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: spelen, luisteren, zingen

Wie: Gaia Gonnelli concept, choreografie, Wiebe Gotink, Felicity Provan muziek 
Görkem Arıkan sonologie, Paul Boereboom, Tessa Verbei vormgeving
Candela Murillo, Klara Alexova, Felicity Provan performers