Voorstellingen voor groep 1 en 2

Terwijl we spelen, zingen en dansen verkennen we de wereld van muziek. Helemaal afgestemd op nieuwsgierige kleuters die dol zijn op ontdekken.

Muk en het Orkest

Een symfonisch sprookje met muziek, poppenspel en animaties. Ga mee op avontuur met het hondje Muk en ontmoet de muzikale dieren op de berg die Muk beklimt!

Carnaval der dieren

In dit muziekstuk vieren alle dieren feest. Als je goed luistert, hoor je de vissen in het aquarium zwemmen, de vogels in het rond vliegen en de fossielen dansen.

TripTrapLab

Ga op speelse klankexpeditie door het Muziekgebouw! Kinderen creëren samen met een violiste en tekenaar een fantasierijke wereld vol kleur en geluid.

Mannetje Jas

Hartverwarmend ballet voor iedereen die wel eens liefde nodig heeft. Speelt tijdens de Kindermuziekweek 2025.

Liedjes zonder grenzen

Tijdens dit concert gaan de kleuters op reis. Ze komen langs veel verschillende landen waar ze bekende liedjes meezingen en kennismaken met nieuwe liedjes.

Takadááááp!

Triolino verzamelt tonen en geluiden. Tijdens haar reis krijgt ze bezoek van vier saxofonisten. Ze nemen haar mee naar een wondere wereld van melodieën, bewegingen en beelden.

KleuterSinfonietta Stuiterstokken

In deze nieuwe KleuterSinfonietta-voorstelling boordevol bruisende muziek gaan de kinderen samen met de musici stuiteren.

Takadááááp!

Oorkaan en Jeunesse

Danseres Triolino verzamelt tonen en geluiden in weilanden en bossen, op daken en in kastelen, aan het water en in dromen. Tijdens deze reis krijgt ze bezoek van een groep musici met instrumenten die op elkaar lijken en toch ook heel verschillend zijn. Vanaf dat moment reizen ze samen en ontmoeten ze vreemde karakters, varen ze over zee en dartelen in de sneeuw.

Saxofonisten Daniël, Catarina, Pedro en Mafalda betoveren Triolino met de klanken van hun saxofoons en nemen haar mee naar een wondere wereld van melodieën, bewegingen en beelden. Of was het allemaal maar een droom?

TRIOLINO
Triolino is een serie van vier producties per seizoen van Jeunesse (Oostenrijk) en bestaat al circa 20 jaar. Sinds het seizoen 2021 – 2022 worden deze producties gemaakt door ensembles en makers uit de Jeunesse-Oorkaan-Academy. De figuur Triolino ontmoet bij elke nieuwe productie een nieuw ensemble. Zo leert het publiek telkens weer nieuwe instrumenten en muziek kennen.

Voor wie: groep 1-2
Wanneer: 24 januari 2025 om 10:30 en om 12:30
Waar: Muziekgebouw
Duur: 40 minuten
Lessen: 3 voorbereidende lessen
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren, receptief, reflectief

Wie: Maat Saxofoon Kwartet, Sopraansaxofoon Daniel Ferreira, Altsaxofoon Catarina Gomes, Tenorsaxofoon Pedro Silva, Baritonsaxofoon Mafalda Oliveira

Dans (Triolino) Jasmin Steffl
Regisseur Cornelia Voglmayr
Toneelontwerp en kostuum Dimana Lateva

Mannetje Jas

Nationale Opera & Ballet

Of het nu winter is of zomer: Mannetje Jas heeft het altijd ijs- en ijskoud. Bibberend gaat hij op zoek naar warmte, maar zelfs een dikke laag winterjassen wil niet helpen. Is er dan helemaal niets dat ervoor kan zorgen dat Mannetje stopt met rillen?

Choreograaf Wubkje Kuindersma bewerkte het roerende prentenboek Mannetje Jas tot een ballet voor de allerkleinsten. Een hartverwarmende voorstelling over de ontdekking dat sommige dingen in je leven beter gaan als je samen bent.

Voor wie: groep 2 t/m 4
Wanneer:
ma 14 april 2025 om 11:00, di 15 april 2025 om 11:00, wo 16 april 2025 om 11:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 40 minuten
Lessen: 1 voorbereidende workshop op school

 Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief

Credits:
Choreografie:  Wubkje Kuindersma
Muziek:  Anthony Fiumara
Kostuums:  Oliver Haller
Licht:  Wijnand van der Horst

KleuterSinfonietta:
Stuiterstokken

Het Concertgebouw

De musici van KleuterSinfonietta zijn altijd in beweging. Samen strijken ze erop los, hun strijkstokken stuiteren van hot naar her. Maar wat gebeurt er als de een linksaf wil en de ander rechtsaf? Kun jij ze vertellen welke kant ze op moeten? In deze nieuwe KleuterSinfonietta-voorstelling boordevol bruisende muziek gaan de kinderen samen met de musici stuiteren.

Kinderen maken op speelse wijze kennis met de mooiste strijkersmuziek, gespeeld door musici van Amsterdam Sinfonietta, en met de strijkinstrumenten viool, altviool, cello en contrabas. KleuterSinfonietta is een gezamenlijk project van Het Concertgebouw en Amsterdam Sinfonietta. De afgelopen veertien jaar hebben duizenden kleuters en hun juffen en meesters genoten van deze concerten in onze sfeervolle Koorzaal.

Voor: groep 1 en 2 en SO
Wanneer:
Oktober:
di 22 okt 2024 09.30, 11.00 en 12.45 uur, do 24 okt 2024 11.00 en 12.45 uur, vrij 25 okt 2024 09.30 en 11.00 uur

November: Op ma 11, di 12, do 14, vrij 15 nov 2024, Op ma, di en do om 09.30, 11.00 en 12.45 uur., Op wo en vr om 9.30 en 11.00 uur.

Januari/ februari: Op ma 27 jan 2025 11.00 en 12.45 uur, di 28 en do 30 jan 2025 09.30, 11.00 en 12.45 uur, vrij 31 jan 2025 09.30 en 11.00 uur. Op di 4 en do 6 feb 2025 09.30, 11.00 en 12.45 uur,  vrij 7 feb 2025 09.30 en 11.00 uur

Waar: Koorzaal, Het Concertgebouw
Duur: 45 minuten
Lessen:
Vijf voorbereidende lessen van circa 30 minuten. Het lesmateriaal staat circa twee maanden voor het project online op concertgebouw.nl/educatie.

Wie:
Musici van Amsterdam Sinfonietta: Petra Griffioen viool, liedjes en arrangementen, Nicoline van Santen viool, Inki Varga viool en altviool, Anne-Bartje Fontein altviool, Örs Köszeghy cello, Servaas Jessen contrabas

Mark Haayema regie en script
Saskia Egberts regie
Cynthia Borst scenografie

Muzikale domeinen: Zingen, spelen, bewegen, dansen

Carnaval der dieren

Concertgebouworkest

De brul van een leeuw ken je. En het geluid van een koekoek ook. Maar hoe klinkt de piano als er kangoeroes op dansen? Het Carnaval der dieren werd meer dan honderd jaar geleden gecomponeerd door de Franse componist Camille Saint- Saëns. Dit bijzondere muziekstuk bestaat uit 14 delen, waarin steeds een dier of fantasiefiguur centraal staat.

Als je heel goed luistert, dan hoor je de vissen in het aquarium zwemmen en komt het bos tot leven. De dieren worden soms grappig, maar altijd heel treffend verbeeld. Hierdoor hoor je steeds weer iets nieuws en krijg je vanzelf zin om mee te doen.

Voor wie: groep 1 – 2 en speciaal onderwijs
Wanneer: 3 en 4 juni 2025 om 09:30, 11:00 en 12:45 uur
Waar: Amsterdamzaal, RCO House
Duur: 60 minuten
Lessen: 15 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas
Kosten: €6 per leerling

Muzikale domeinen: Zingen, spelen, bewegen, luisteren

TripTrapLab

Muziekgebouw

Ga op speelse klankexpeditie door het Muziekgebouw!

Zet je ogen open, je oren aan en vergeet vooral je speurneus niet. Al dansend, luisterend en muziek makend ontdekken kinderen op deze expeditie welke geluiden er verstopt zijn in het Muziekgebouw. Tijdens een interactief concert in de Kleine Zaal creëren kinderen onder de muzikale leiding van een violiste en een tekenaar een nieuwe, wonderlijke wereld vol kleur en geluid. Een tapdanseres brengt de oneindige trappen muzikaal tot leven en in het SoundLAB ontmoeten en bespelen ze wonderlijke instrumenten.

Ontdek het Muziekgebouw zoals je het niet eerder hebt gehoord!

Voor wie: groep 1-2
Wanneer: donderdag 10 oktober 2024 en vrijdag 11 oktober 2024
Aanvang: 09.30, 11 .00 en 12.30 uur
Waar: Muziekgebouw, Kleine Zaal en hele gebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: spelen, luisteren, zingen, bewegen, presenteren

Muk en het Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

In dit symfonische sprookje over een dappere, kleine Dalmatiër leren de kinderen een 20-koppig orkest kennen en voelen ze hoe de muziek het verhaal tot leven brengt. Zoemende bijen, een imposante berg, berggeiten met kasjmieren vachten en kleine Muk zelf: zij hebben allemaal hun eigen klankwereld.

Als de dalmatiër-pup een mol ontmoet die opschept over zijn avonturen in de diepte is Muk stikjaloers. Hij wil ook iets beleven. Alleen niet in de diepte, maar in de hoogte. Muk wil naar de top van de berg. Onderweg ontmoet hij verschillende dieren, allemaal met hun eigen specialiteiten en klanken. Maar wat kan Muk eigenlijk? Als hij bijna op de besneeuwde bergtoppen is, gaat het mis. Moeten we nu al afscheid nemen van Muk? Of komt zijn witte vacht met zwarte stippen toch nog goed van pas? Muk en het Orkest wordt gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest en drie vertellers: Mark Haayema, Aniek Stokkers en Dennis de Groot. Zij bespelen de pop Muk en creëren zijn hele wereld in miniatuur en op greenscreen.

De muziek van Thomas Beijer en componisten zoals Beethoven, Debussy, Monteverdi en Bruckner neemt je mee in het verhaal. Een spannende, avontuurlijke, meeslepende muziekvoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar.Tegelijk met deze voorstelling schreef Mark Haayema het bijbehorende voorlees- en luisterboek Muk naar de top boordevol muziek, gespeeld door ons orkest.

Voor wie: groep 1 en 2 en speciaal onderwijs
Wanneer:
5 februari 2025, 10.00 u  en 11.30 u
6 februari 2025, 10:00 u en 11:30 u 
25 juni 2025, 10:00 u en 11:30 u
26 juni 2025, 10:00 u en 11:30 u
27 juni 2025, 10:00 u en 11:30 u

Waar: NedPhO-koepel
Duur: 45 minuten
Lessen: 3 lessen met digitaal lesmateriaal waaronder meezing liedjes (2 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)
Kosten: €4,50 per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Liedjes zonder grenzen

Het Concertgebouw

Staan de koffers klaar? Tijdens dit concert gaan de kleuters op reis. Ze komen langs veel verschillende landen waar ze bekende liedjes meezingen en kennismaken met nieuwe liedjes. En dan is er ‘Meneertje Peertje’. Hij weet alles, is óveral geweest en kan heel veel. Maar hij is al heel oud, dus een spagaat kan hij niet meer. Hij houdt ook heel erg van vertellen. Samen met zijn muziekvrienden én zijn dokter neemt hij de kinderen mee op reis. En onderweg raakt hij weleens iets kwijt. Waar is bijvoorbeeld zijn ruimtepak gebleven? Zonder deze uitrusting kan hij onmogelijk naar zijn laatste bestemming… de maan!

Voor wie: groep 1 en 2 en speciaal onderwijs
Wanneer: ma 3, ma 10, do 13 feb 2025  | 9.30, 11.15 en 13.30 uur
Waar: Kleine zaal, Het Concertgebouw
Duur: 45 minuten
Lessen: Elf voorbereidende lessen van circa 20 minuten. Het lesmateriaal staat circa twee maanden voor het project online.

Wie: Izaline Calister zang, Thijs Borsten gitaar en piano, Peer de Graaf percussie en zang, Stefan Blankestijn gitaar, Kiki Jaski regie

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen