Voorstellingen voor groep 7 en 8

Prikkelend en creatief, muziek die aan het denken zet. “Wat hoor ik? Wat vind ik?” Leerlingen ontdekken wat hen raakt, leren luisteren met ‘open oren’ en ontwikkelen hun eigen smaak en talent.

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Ontdek hoeveel een orkest lijkt op een voetbalteam (super veel!). Een interactief concert waarin leerlingen alles leren over het symfonieorkest, componeren en klassieke muziek.

GRIMM

Via een videogame belanden twee broers in een sprookjeswereld. In de voorstelling komen ballet en hiphop samen: razende pirouettes en energieke moves houden je op het puntje van je stoel. 

Groove Beest

In de concertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen.

De theorie van alles

In deze spoken word-opera zoekt de elfjarige Nia naar meer tijd. Ze moet kiezen tussen haar rekentalent en haar talent voor dans. Kon ze de tijd maar buigen zodat ze álles kon doen…  

Carmen

Aantrekken en afstoten: dit ballet over een sterke vrouw laat in vurige duetten en groepsscènes die van het toneel af spatten zien hoe je soms te veel van iemand kan houden. 

Operetta Land

In Operetta Land is alles mogelijk, zolang je je fantasie maar gebruikt. Een vrolijke operette vol uitklapdecors en aanstekelijke liedjes! 

Romeo & Julia

Het Concertgebouworkest vertelt samen met de leerlingen en twee acteurs een eigen versie van het eeuwenoude verhaal. Daarin kiezen Romeo en Julia zelf voor een nieuwe afloop… 

Sonic Safari

Zonder twijfel wordt dit het meest avontuurlijke concert voor jonge ontdekkingsreizigers in nieuwe muziek. De gids van Sonic Safari neemt je mee op een spannende expeditie door muzikale landschappen. Het enige wat je nodig hebt, is zin in avontuur!

Sonic Safari

Muziekgebouw

Stel je voor dat een muziekstuk van Lego gemaakt is. Je geniet er dan van hoe mooi het klinkt, maar je kan het ook uit elkaar halen en weer op een andere manier in elkaar zetten. In een nieuwe volgorde, met een nieuw ritme. Of alleen dat ene stukje dat je mooi vindt overhouden en de rest weglaten. Dat heet remixen, en in re;make gebeurt dat live op het podium. En je krijgt ook de kans om tijdens het concert zelf een remix maken! 

De musici van Kluster5 en componist Remy Alexander maken tijdens re;make bewerkingen van muziek die telkens weer anders klinken. Door stukjes te herhalen, melodieën te veranderen of geluiden door een synthesizer te halen. Zo ontstaat geheel nieuwe muziek, die klinkt als klassieke muziek maar ook als R&B of hiphop.  

Voor wie: 7 en 8
Wanneer: donderdag 19 maart 2026 om 10:30 en 12:30
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 5 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, spelen, zingen, lezen, noteren
Thema’s: remix, componeren, bouwen

Wie:
Kluster5:
Daan van Koppen saxofoon 
Martin van Hees gitaar 
Isa Goldschmeding viool 
Tim Sabel piano 

João Brito slagwerk
Remy Alexander live elektronica 

Romeo en Julia

Concertgebouworkest, Het Concertgebouw & Oorkaan

Heel, heel, heel lang geleden, was er een straat waarin twee families woonden. En deze twee families hadden al zo lang ruzie, dat niemand meer wist waar die ruzie eigenlijk over ging… In dit concert ontmoeten de leerlingen Romeo en Julia, het beroemdste liefdespaar aller tijden. Shakespeare schreef ooit een toneelstuk over die twee, dat niet goed afliep. De componist Tsjaikovski las het en componeerde de mooiste muziek voor hen die hij kon bedenken. Het Concertgebouworkest vertelt samen met de leerlingen en twee acteurs een eigen versie van het eeuwenoude verhaal. Daarin kiezen Romeo en Julia zelf voor een nieuwe afloop… 

Voor wie: groep 7 en 8
Wanneer: donderdag 19 maart om 9.30 en 11.30 en vrijdag 20 maart om 9.30, 11.30 en 13.30 uur. 

Waar: Het Concertgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: vier voorbereidende lessen van circa 40 minuten. Het lesmateriaal staat circa twee maanden voor het project online op concertgebouw.nl/educatie. 

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, vastleggen, presenteren, receptief, reflectief 

Wie:
Concertgebouworkest 
Jacob de Groot acteur 
Amy van der Weerden actrice 
Caecilia Thunnissen regie 
Sanne Schumacher tekst 

Operetta Land

Nationale Opera & Ballet

In het koninkrijk Operetta Land is alles mogelijk, zolang je je fantasie maar gebruikt. Vrolijkheid is er de norm en om de haverklap barsten mensen er in zingen uit. Lopen de dingen even uit de hand, dan is er één zekerheid: uiteindelijk komt alles goed. Een operette vol uitklapdecors en aanstekelijke liedjes! 

Voor wie: groep 7 en 8
Wanneer: vrijdag 10 oktober om 13:00 en woensdag 15 oktober om 13:00
Waar: Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal
Duur: 1 uur 40 minuten
Lessen: gratis voorbereidend lesmateriaal in het online platform LessonUp. Het lesmateriaal staat ca. 2 weken voor de voorstelling online

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Regie, decor en kostuums  Steef de Jong, Tekst  Paulien Cornelisse, Muziek  Johann Strauss jr., Jacques Offenbach, Arthur Sullivan e.a, Muzikale leiding  Aldert Vermeulen, Licht  Cor van den Brink, Dramaturgie  Laura Roling, Verzinner / Lady Kant / Venus  Steef de Jong, Koningin  Raoul Steffani, Minister van Financiën  Marc Pantus, Graaf Lothar  Laetitia Gerards, Prinses Galathea  Elenora Hu, Koning Pygmalion / Heggenschaarhuzaar  Frederik Bergman, Prins Nicola / Heggenschaarhuzaar  Ian Castro, Sir Taki  Aaike Nortier (De Nationale Opera Studio) 

Carmen

Nationale Opera & Ballet

Gebaseerd op de geliefde operaklassieker Carmen danst Het Nationale Ballet een verhaal over een sterke, onafhankelijke vrouw. Aantrekken en afstoten: het ballet laat in vurige duetten en groepsscènes die van het toneel af spatten zien hoe je soms te veel van iemand kan houden. 

Voor wie: groep 7 en 8
Wanneer: donderdag 12 februari om 13:30
Waar: Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal
Duur: 1 uur en 15 minuten
Lessen: gratis voorbereidend lesmateriaal in het online platform LessonUp. Het lesmateriaal staat ca. 2 weken voor de voorstelling online.

Muzikale domeinen: bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief 

Wie: Choreografie Ted Brandsen, Muziek Rodion Sjtsjedrin, naar Georges Bizet, Muzikale leiding Matthew Rowe, Decor Andrew Carter, Kostuums  François-Noël Cherpin, Licht Bert Dalhuysen 

De theorie van alles

Nationale Opera & Ballet

In deze spoken word-opera zoekt de elfjarige Nia naar meer tijd. Ze kan namelijk niet kiezen tussen haar talenten: moet ze met haar rekentalent het natuurkundelaboratorium van haar oma in, of gaat ze voor haar danstalent, in de dansstudio van haar tante? Kon ze de tijd maar buigen zodat ze álles kon doen… De theorie van alles brengt dans, muziek, tekst en (een klein beetje) natuurkunde samen in een vrolijke, wervelende voorstelling.

Voor wie: groep 5 t/m 7
Wanneer:
di 28 oktober 2025 om 11:00 en 13:30, wo 29 oktober 2025 om 11:00, do 30 oktober 2025 om 11:00 en 13:30, vr 31 oktober om 11:00

Waar: Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman
Duur: ca. 60 minuten
Lessen: gratis voorbereidend lesmateriaal in het online platform LessonUp. Het lesmateriaal staat ca. 2 weken voor de voorstelling online.

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reclefctief

Wie: Tekst  Roziena Salihu, Concept en regie  Naomi van der Linden, Concept en muzikale leiding  Hanne van de Vrie, Choreografie  Jomecia Oosterwolde, Decor en kostuums  Dymph Boss, Licht  Ianthe van der Hoek, Arrangeur/componist elektronische muziek  Jan van Eerd, Dramaturgie  Naomi Teekens 

Nia  Houda Bibouda, Oma  Elena Vink, Tante  Jomecia Oosterwolde 
Ensemble  Nienke Nasserian, Anna Traub, Joris van Baar 

Slagwerk en elektronica  Jan van Eerd, Piano  Charlie Bo Meijering, Cello  Geneviève Verhage 

Groove Beest

Bimhuis

In de concertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen. Stilzitten is dan geen optie meer. Dus houd je niet in – niets is raar. Zing, dans en rap mee met MC Groove Beest en laat het beest in jezelf los! Get up & move to the groove!

Dit schooljaar nodigt het BIMHUIS weer vier groovy bands uit die elk hun eigen groove laten horen. Ondek de Surinaamse roots in de groove van drummer Yorán Vroom, de afrobeat van Cavolo Nero, de oosterse droomgroove van udspeler Nawras Altaky en de dansbare Braziliaanse groove van Zuco 103.

Voor wie: 6 t/m 8
Wanneer: Vrijdag 10 oktober 2025 (Yoràn Vroom Group of Friends), vrijdag 21 november 2024 (Cavolo Nero), vrijdag 16 januari 2026 (Nawras Altaky kwartet), vrijdag 20 maart 2026 (Zuco 103)
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten

Muzikale domeinen: Luisteren, spelen, zingen, bewegen

GRIMM

Nationale Opera & Ballet

Via een videogame belanden twee broers in een fantasiewereld, waar ze kennismaken met Assepoester, Doornroosje en Sneeuwwitje met haar zeven dwergen. In de voorstelling komen ballet en hiphop samen: razendsnelle pirouettes en energieke moves houden je steeds op het puntje van je stoel. 

Voor: groep 8
Wanneer: woensdag 24 juni om 12:30
Waar: Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal
Duur: 2 uur (inclusief pauze)
Lessen: gratis voorbereidend lesmateriaal in het online platform LessonUp. Het lesmateriaal staat ca. 2 weken voor de voorstelling online.

Wie: Choreografie en regie Marco Gerris en Ernst Meisner, Muziek Scanner, Decor en video Aitor Biedma, Kostuums Studio RUIM – René van der Leest en Sigrid van Kleef, Licht Mike den Ottolander

In samenwerking met ISH Dance Collective 

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief 

Welkom bij het Orkest: de Eredivisie

Nederlands Philharmonisch 

In Welkom bij het Orkest: de Eredivisie ontdek je dat een symfonieorkest super veel lijkt op een voetbalteam! Denk bijvoorbeeld aan: de rol van de dirigent/coach, niet meespelend maar veel bepalend. En hoe spannend is het om een penalty te nemen/een solo te spelen? Muziek maken en voetballen kun je alleen doen maar spelen in een elftal/orkest is het allerleukste! In deze interactieve voorstelling gaan leerlingen zelf componeren en leren zij alles over het symfonieorkest en (klassieke) muziek.   

Voor: groep 5 t/m 7 en speciaal onderwijs
Wanneer: 3 juni 2026 om 9:30 en 11:15
Waar:
NedPhO-koepel
Duur: 90 minuten (30 minuten inleiding, 60 minuten concerten)
Lessen: 4 lessen van 30 minuten met digitaal lesmateriaal (3 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)

Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief