Voorstellingen voor groep 3 en 4

Bijzondere verhalen en fantasierijke muziek die onze basale emoties aanwakkeren. “Ik zing, ik lach, ik voel…”
Deze voorstellingen pakken je beet en laten een onvergetelijke indruk achter.

De theorie van alles

Buig de tijd: zo is er meer voor iedereen. De theorie van alles is een spoken word-opera over de 11-jarige Nia, die tussen haar twee grote talenten moet kiezen – of meer tijd moet zien te vinden…

Peter en de Wolf

Alle mensen en dieren in dit muzikale sprookje worden door instrumenten gespeeld waardoor je met je oren gaat ‘zien’ wat er gebeurt. Hoe klinkt dappere Peter? Hoe klinkt de boze wolf?

Kees (of de jongen die teveel scheetjes liet)

Een ritmische voorstelling van slagwerkgroep Percossa over de wereld van Kees en zijn geweldige fantasie waarin je ontdekt dat je 100 verschillende manieren hebt om met je angsten om te gaan.

Een lied voor de maan

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna toch zo triest?

Sofie ontdekt Zuid-Amerika

Verlaat samen met Sofie ons koude kikkerlandje, op weg naar een nieuwe wereld. Sofie danst de samba, steekt de Amazone over, wordt verliefd, poetst schoenen en viert carnaval!

Dauw

Dauw is een knus schoolconcert waar de magie van het uur blauw, de tijd tussen dag en nacht, en de Andalusische en Arabische muziek je meevoeren in een droomwereld. Met het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Sofie ontdekt Zuid-Amerika

Het Concertgebouw

Verlaat samen met Sofie ons koude kikkerlandje, op weg naar een nieuwe wereld. Sofie danst de samba, steekt de Amazone over, wordt verliefd, poetst schoenen en viert carnaval. Leer alles over de rijke muzikale culturen onderweg en hoor hoe de opa van Sofie ooit naar Nederland is gekomen. 

Zing en dans mee met aanstekelijke Zuid-Amerikaanse muziek! 

Voor: groep 3 en 4 
Wanneer:ma 8, di 9, do 11, ma 15, di 16 april 2024 | 9.30, 11.15 en 13.30 uur

Waar: Kleine zaal, Het Concertgebouw
Duur: 50 minuten
Lessen: Zes voorbereidende lessen van circa 30 minuten. Het lesmateriaal staat 31 januari 2024 online op concertgebouw.nl/educatie. 

Wie: Trio Galantes, Sofie Habets zang/spel, Kiki Jaski regie, Enrique Firpi percussie, Desirée van Gelderen licht, Sanne Oostervink kostuums/decor, Jan Groenteman liedjes 

Muzikale domeinen:  

De theorie van alles

Nationale Opera & Ballet

De klok tikt alsmaar verder en dagen gaan voorbij, maar niemand weet precies wanneer de tijd kruipt, vliegt of slijt. Laten we de tijd buigen: zo is er meer voor iedereen. Dan gooien we de klokken weg en lopen we door lichtjaren heen.

De theorie van alles is een spoken word-opera over de 11-jarige Nia, die tussen haar twee grote talenten moet kiezen – of meer tijd moet zien te vinden…

Voor wie: groep 4 t/m 6
Wanneer: 21 en 22 december 2023
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 60 minuten
Lessen: voorbereidende workshop op school, lesmateriaal

Muzikale domeinen: zingen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Muziek Carlijn Metselaar, Tekst  Roziena Salihu, Concept en regie  Naomi van der Linden, Concept en muzikale leiding  Hanne van de Vrie

Kees (of de jongen die teveel scheetjes liet)

Het Muziekgebouw

Kees woont in een oud huis, samen met zijn ouders maar die zijn er bijna nooit. Die hebben het veel te druk met werken en Kees is vaak alleen. Maar dat geeft niks want Kees heeft een geweldige fantasie. Op zijn kamer bouwt hij de meest fantastische hutten, tekent hij gekke cartoon figuren of verzint hele verhalen over ridders, kastelen en rovers.

Soms, als hij nog wakker in zijn bed ligt, wordt hij weleens bang. Hij hoort hij zijn ouders beneden praten over het nieuws op tv of over ruzies op het werk. Omdat hij het allemaal niet begrijpt, begint hij met zijn ongeremde fantasie deze verhalen aan elkaar te knopen tot grote onoverwinnelijke monsters, die zijn wereld binnen willen dringen.

Kees heeft zijn deur dichtgedaan, z’n pilotenhelm -zo noemt hij die tenminste- opgezet, zijn favoriete boek voor zich én, voor de zekerheid, de tv aangezet om enge geluiden te onderdrukken. Zo verschanst in zijn kamer is het veilig, toch?

Maar zijn fantasie stopt nooit. Buiten roffelt de wind een marsritme tegen de ramen, de tv begint plotseling tegen Kees te praten en dan loopt z’n wasbak over en verandert zijn kamer in een kolkende rivier. Nu zelfs zijn kamer niet meer veilig lijkt te zijn, kan Kees niets anders dan erop uit te trekken en op zijn avontuur zijn angsten te trotseren…

Is Kees’ fantasie nou iets om bang voor te zijn? Of kan het hem juist veel brengen?

‘Kees – (Of de jongen die te veel scheetjes liet)’ is een muzikale feel good voorstelling waarin je ontdekt dat je 100 verschillende manieren hebt om met je angsten om te gaan.

Voor wie: groep 3 t/m 6
Wanneer: vrijdag 17 november 2023, 10.30 en 12.30 uur >> wordt waarschijnlijk verplaatst naar maart 2024

Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, zingen, bewegen, reflectief

 

Dauw

Oorkaan

Je hoort het water zachtjes druppelen van de planten.
Een krekel klinkt in de verte.
Het uur is blauw
De tijd tussen dag en nacht waarin iedereen nog ligt te slapen maar ook al bijna wakker is.
De maan is net vertrokken, de zon is nog niet op.

Wat gebeurt er in het uur blauw?
Wie is er al stiekem wakker?
Wie wacht er op de komst van de zon?
Wie blijft zich liever in de donkerte verschuilen?

Dauw is een knus familieconcert waar de magie van het uur blauw en de Andalusische en Arabische muziek je meevoeren in een droomwereld. Het Amsterdams Andalusisch Orkest vertelt het verhaal dat je uit de muziek kunt horen. De eeuwenoude instrumenten, de ud, de ney en de rebab laten een rijk repertoire horen van Granada tot Bagdad. Theatrale elementen, humor & speelsheid maken deze visuele luisterbeleving voor iedereen toegankelijk van 6 tot 106 jaar. In de theatrale concerten van Oorkaan spelen musici de muziek uit het hoofd en uit het hart. Hun speelstijl is fysiek, een taal waar ieder kind zich mee kan identificeren. En “Language no Problem,” want de enige taal die er klinkt, is de muziek.

Voor wie: groep 3 t/m 5
Wanneer: vrijdag 3 november 2023, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, receptief, reflectief

Op het podium: Marianne Noordink : Ney & Dwarsfluit, Dwight Breinburg: Percussie & Zang Hamza Amrani: Ud & Rebab, Rémy Dielemans: Contrabas
Achter de schermen: Regie: Marlies Bosmans, Muzikale leiding: Marianne Noordink, Kostuumontwerp: Leila El Alaoui, Productieleider: Selma Hanzon Keijzer & Eva Hermus, Artistieke leiding: Caecilia Thunnissen & Mohammed Aadroun

 

Een lied voor de maan

Nationale Opera & Ballet

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna toch zo triest?

Deze toegankelijke en gelaagde fabel over de kracht van muziek is een heerlijke kennismaking met opera.

Voor wie: groep 3 t/m 5 en Speciaal Onderwijs
Wanneer:
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: ca. 60 minuten
Lessen: Voorbereidende workshop op school, lesmateriaal

Muzikale domeinen: zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: MuziekMathilde Wantenaar, Tekst  Mathilde Wantenaar en Willem Bruls. Naar het boek van Toon Tellegen. Regie Béatrice Lachaussée. Muzikale begeleiding  musici van het Nationaal Jeugd Orkest

 

Peter en de wolf

Concertgebouworkest

Peter is dapper en ongeveer acht jaar. Hij woont bij zijn opa. Samen met een kat, een vogeltje en een eend. Peter mag van opa niet alleen buiten het hek spelen, want in het bos zit een wolf. Op een dag komt de wolf uit het bos. En – zoals altijd in sprookjes – heeft hij honger. Wat er dan gebeurt, vertel ik nog niet, maar aan het eind loopt het gelukkig wel goed af…

Alle mensen en dieren in dit muzikale sprookje worden door een instrument gespeeld. Hoe klinkt een opa? En een kat of een vogel? Peter en de wolf komt tot leven, waardoor je met je oren gaat ‘zien’ wat er gebeurt.

 

Voor wie: groep 3 en 4 en speciaal onderwijs
Wanneer: Maandag 3 juni en dinsdag 4 juni om 09:30, 11:00 en 12:45 uur
Waar: Amsterdamzaal, Het RCO-house
Duur: 60 minuten
Lessen: 6 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas
Kosten: €6,- per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, vastleggen, receptief, reflectief