Voorstellingen voor groep 3 en 4

Bijzondere verhalen en fantasierijke muziek, recht in het hart. “Ik zing, ik lach, ik voel…” Deze voorstellingen pakken je beet en zijn onvergetelijk.

Sofie en het wonder van Fez

Sofie gaat op reis naar Marokko; een land vol geuren, kleuren en hoge bergen. Tijdens dit spannende avontuur ontdekt ze de cultuur, de muziek en… het wonder van Fez!

Peter en de Wolf

Alle mensen en dieren in dit muzikale sprookje worden door instrumenten gespeeld waardoor je met je oren gaat ‘zien’ wat er gebeurt. Hoe klinkt dappere Peter? Hoe klinkt de boze wolf?

Babar en het ontstaan van de wereld

Samen met het beroemde olifantje Babar gaan we terug naar de vroegste dagen van de aarde, toen de mensen ontstonden en vol verwondering keken naar alle bijzondere dieren.

Mannetje Jas

Mannetje Jas heeft het altijd ijs- en ijskoud. Bibberend gaat hij op zoek naar warmte, maar zelfs een dikke laag winterjassen wil niet helpen. Is er dan helemaal niets dat ervoor kan zorgen dat Mannetje stopt met rillen?

Muziekfabriek

Een grappige muzikale voorstelling met rietkwintet Calefax over hoe je muziek kan maken uit herhaling en alledaagse voorwerpen om je heen.

Een lied voor de maan

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken en geeft met de sprinkhaan en zijn orkest een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna toch zo triest?

Lennox

Een muzikaal verhaal over moed, vriendschap en de ontdekking dat de wereld groter wordt als je meer weet.

Een lied voor de maan

Nationale Opera & Ballet

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna toch zo triest?

Deze toegankelijke en gelaagde fabel over de kracht van muziek is een heerlijke kennismaking met opera.

Voor wie: groep 4 t/m 6
Wanneer:
di 7 januari 2025 om 11:00 en 13:30, wo 8 januari 2025 om 11:00, do 9 januari 2025 om 11:00 en 13:30

Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: ca. 60 minuten
Lessen: 1 Voorbereidende workshop op school, lesmateriaal

Muzikale domeinen: Zingen, luisteren, receptief, reflectief

Wie: Muziek: Mathilde Wantenaar, Tekst  Mathilde Wantenaar en Willem Bruls. Naar het boek van Toon Tellegen. Regie Béatrice Lachaussée. Muzikale begeleiding  musici van het Nationaal Jeugd Orkest

 

Babar en het ontstaan van de wereld

Het Muziekgebouw

Het olifantje Babar is een van de bekendste kinderboekenpersonages ooit. De van oorsprong Franse boekenserie van Jean de Brunhoff veroverde vanaf 1931 kinderhartjes over heel de wereld. Componist Francis Poulenc schreef er zelfs een klassiek stuk over! Bekende kinderboekenschrijver Mylo Freeman schreef speciaal voor dit concert een nieuw begin bij het verhaal van Babar. En dat gaat helemaal terug naar het ontstaan van de wereld!

Aan de hand van het prachtige klassieke stuk La création du monde gaat Ensemble SeaSession terug naar de vroegste dagen van de aarde, toen de mensen ontstonden en vol verwondering keken naar alle bijzondere dieren. Zoals het olifantje Babar, dat in de grote stad terecht komt en van een lieve oude mevrouw alles leert over hoe mensen leven – en er bijna eentje wordt.

Voor wie: groep 3 t /m 6
Wanneer: vrijdag 29 november 2024, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, zingen, lezen

Peter en de wolf

Concertgebouworkest

Peter is dapper en ongeveer acht jaar. Hij woont bij zijn opa. Samen met een kat, een vogeltje en een eend. Peter mag van opa niet alleen buiten het hek spelen, want in het bos zit een wolf. Op een dag komt de wolf uit het bos. En – zoals altijd in sprookjes – heeft hij honger. Wat er dan gebeurt, vertel ik nog niet, maar aan het eind loopt het gelukkig wel goed af…

Alle mensen en dieren in dit muzikale sprookje worden door een instrument gespeeld. Hoe klinkt een opa? En een kat of een vogel? Peter en de wolf komt tot leven, waardoor je met je oren gaat ‘zien’ wat er gebeurt.

 

Voor wie: groep 3 en 4 en speciaal onderwijs
Wanneer: 5 en 6  juni om 09:30, 11:00 en 12:45 uur
Waar: Amsterdamzaal, Het RCO-house
Duur: 60 minuten
Lessen: 6 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas
Kosten: €6,- per leerling

Muzikale domeinen: zingen, spelen, luisteren, vastleggen, receptief, reflectief

Mannetje Jas

Nationale Opera & Ballet

Of het nu winter is of zomer: Mannetje Jas heeft het altijd ijs- en ijskoud. Bibberend gaat hij op zoek naar warmte, maar zelfs een dikke laag winterjassen wil niet helpen. Is er dan helemaal niets dat ervoor kan zorgen dat Mannetje stopt met rillen?

Choreograaf Wubkje Kuindersma bewerkte het roerende prentenboek Mannetje Jas tot een ballet voor de allerkleinsten. Een hartverwarmende voorstelling over de ontdekking dat sommige dingen in je leven beter gaan als je samen bent.

Voor wie: groep 2 t/m 4
Wanneer: ma 14 april 2025 om 11:00, di 15 april 2025 om 11:00, wo 16 april 2025 om 11:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 40 minuten
Lessen: 1 voorbereidende workshop op school

 Muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief

Credits:
Choreografie:  Wubkje Kuindersma
Muziek:  Anthony Fiumara
Kostuums:  Oliver Haller
Licht:  Wijnand van der Horst

Muziekfabriek

Het Muziekgebouw

De vijf mannen van Calefax werken in een fabriek waar heel speciale verrekijkers worden gemaakt. Ze doen elke dag hetzelfde werk en dat bevalt ze prima. Hun handelingen zijn zó goed op elkaar afgestemd en klinken zo goed, dat het lijkt alsof ze muziek maken. Maar als er op een dag iets mis gaat, is er paniek. Totdat de mannen ontdekken dat ze van buizen de mooiste muziekinstrumenten kunnen maken. De Muziekfabriek is geboren!

Al jaren speelt rietkwintet Calefax met veel succes De Muziekfabriek, de humoristische muziekvoorstelling zonder woorden. Een vrolijke voorstelling rond de muziek van beroemde klassieke componisten als Bach, Debussy en Prokofjev. Over hoe je muziek kan maken uit herhaling en alledaagse voorwerpen om je heen.

Voor wie: groep 3 en 4
Wanneer: vvrijdag 28 maart 2025, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Muziekgebouw, Grote Zaal
Duur: 60 minuten
Lessen: Digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, zingen, bewegen

Uitvoerenden Calefax: Oliver Boekhoorn hobo, Bart de Kater klarinet, Raaf Hekkema saxofoon, Jelte Althuis basklarinet, Alban Wesly fagot.

Annechien Koerselman eindregie en script, Oda Buijs spelregie, Joris Speelman decor, Zita Winnubst kostuums, Desirée van Gelderen lichtontwerp, Guido Hagen techniek


 

Lennox

Nationale Opera & Ballet

Binnenkort wilde Lennox graag dapper worden. En het liefst zo snel mogelijk. Daar was hij nu wel aan toe. Voor een jongen die nog niet dapper was, zag Lennox er gelukkig wel behoorlijk cool uit. Een muzikaal verhaal over moed, vriendschap, en de ontdekking dat je wereld groter wordt als je meer weet.

 Lennox weet dat zijn vader lijdt aan een mysterieuze ziekte. Als hij op weg naar het Onzichtbare Ziekenhuis ook nog eens zijn geluksketting vergeet mee te nemen, besluit Lennox samen met zijn beste vriendin achter zijn vader aan te gaan. RIGHTABOUTNOW INC. en De Nationale Opera bewerken het spannende kinderboek Lennox en de gouden sikkel tot een groovy opera.

Voor het oorspronkelijke boek ontving schrijver Zindzi Zevenbergen in 2022 de Zilveren Griffel; illustratoren Hedy Tjin en Brian Elstak wonnen het Zilveren Penseel. Hun beweeglijke illustraties zijn een grote visuele inspiratiebron voor deze voorstelling.

Voor wie: groep 4 t/m 6
Wanneer:
di 5 november 2024 om 11:00 en 13:30, wo 6 november 2024 om 11:00, do 7 november 2024 om 11:00 en 13:30, vr 8 november 2024 om 11:00
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 60 minuten
Lessen: 1 voorbereidende workshop op school
Kosten: € 4,50 per leerling

Muzikale domeinen: luisteren, receptief, reflectief

Tekst:  Maarten van Hinte, naar het boek Lennox en de gouden sikkel van Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak
Muziek:  Bnnyhunna (Benjamin Ankomah), in samenwerking met Neo Muyanga
Regie:  Marjorie Boston
Dramaturgie:  Wout van Tongeren

 

Sofie en het wonder van Fez

Het Concertgebouw

In de nieuwste muziektheatervoorstelling Sofie en het wonder van Fez gaat zangeres Sofie op reis naar Marokko; een land vol geuren en kleuren, hoge bergen en koningssteden. Tijdens dit spannende avontuur ontdekt ze de cultuur, de muziek en… het wonder van Fez! Ga je mee op reis?

Deze productie wordt medegemaakt door Jaski & Groenteman; het jeugdtheatergezelschap van regisseur/schrijver Kiki Jaski en liedjesschrijver Jan Groenteman. Ze werken voor deze productie samen met artiesten die stevig geworteld zijn in de Andalusische en Arabische muziek(-cultuur).

Voor: groep 3 en 4
Wanneer: datum volgt

Waar: Kleine zaal, Het Concertgebouw
Duur: 50 minuten
Lessen: Zes voorbereidende lessen van circa 30 minuten.